Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängadvokaterna måste bort från rättssalarna

Står i nära kontakt med ett av Sveriges mest kriminella gäng.
Två åklagare i Södertörn anklagar två framstående advokater för att ha försett Vårbynätverket med hemliga uppgifter om polisens arbete.
Foto: OLLE SPORRONG
Mia Edwall Insulander är generalsekretare för Advokatsamfundet.
Foto: MICKE LUNDSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skrupelfria advokater uppför sig som fullvärdiga gängmedlemmar.

Det är bra att politiken nu börjar agera.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Två framstående advokater misstänks ha försett Vårbynätverket med hemliga uppgifter om polisens arbete. Advokaterna tros bland annat ha läckt information från häktningsförhandlingar och hjälpt nätverket att lokalisera vapen. De allvarliga anklagelserna framförs av chefsåklagare i Södertörn, vilket Expressen avslöjade på onsdagen.

Om uppgifterna stämmer framstår advokaterna i det närmaste som fullvärdiga gängmedlemmar; det är talande att en av dem ska ha kallat en fiende till Vårbynätverket för ”horungen”. Skillnaden är dock att skattebetalarna står för advokaternas löner – de båda fakturerade staten mångmiljonbelopp under fjolåret.

Fallet är tyvärr bara ett av flera det senaste året där advokater har blivit påkomna med att agera medhjälpare till grovt gängkriminella. Den absoluta merparten av advokatkåren är förstås hederlig. Men det är svårt att tro att rättsväsendet har lyckats uppdaga mer än en bråkdel av fallen. 

Eftersom advokater har rätt att prata ostört med klienter är regelbrott per definition svåra att beivra. Det framstår som en smula ironiskt att det senaste fallet har avslöjats av den franska polisen genom hemlig dataavläsning – ett verktyg som Advokatsamfundet har försökt förhindra svensk polis att få tillgång till. 

I förlängningen är skandalerna ett hot mot advokaternas position. Det kommer att bli svårt att försvara advokaters särställning om den används för att undergräva rättsväsendets arbete.

Vid starka misstankar ska gängadvokater förstås inte få tillgång till ännu mer hemlig information.

Men Advokatsamfundet har intagit en märklig försvarsposition i debatten. När åklagaren Lisa dos Santos satte fart på diskussionen om gangsterromantik bland advokater kallade samfundet exempelvis kritiken för svepande.

Häromåret slog generalsekreteraren Mia Edwall Insulander fast att samfundets arbete med advokatetik gett resultat eftersom antalet anmälningar mot advokater sjönk marginellt under 2019. Men när antalet ifjol steg med hela 20 procent menade hon plötsligt att det var svårt att avgöra vad ökningen berodde på.

Advokatsamfundets disciplinnämnd har också reagerat svagt. Advokaten Edip Samuelsson blev till exempel inte utesluten i fjol trots att han brutit häktningsrestriktioner vid två tillfällen (fallet ska nu prövas av Högsta Domstolen).

Därför är det bra att politiker har börjat trycka på för förändring. Liberalernas Johan Pehrson har föreslagit att den högsta straffavgiften vid brott mot god advokatsed borde höjas kraftigt. Det vore utmärkt. Dagens nivå om 50 000 kronor motsvarar inte ens 40 timmars debitering för en offentlig försvarare.

Förslaget om att advokater ska kunna stoppas tillfälligt medan anmälningar prövas är också bra. Vid starka misstankar ska gängadvokater förstås inte få tillgång till ännu mer hemlig information. Disciplinnämndens långa handläggningstider gör detta extra angeläget.  

Utöver det kan man också överväga att begränsa antalet uppdrag. Det är knappast i klienternas intresse att stjärnadvokater tar på sig hundratals fall för att sedan låta juniora jurister utföra merparten av arbetet.

Men de åtgärderna lär inte räcka för att få bukt med problemet. Advokatsamfundet måste agera mer proaktivt, det kan inte vara hårt pressade åklagares uppgift att hålla kåren ren genom anmälningar. 

Enligt uppgift framgår det av anmälan mot de två advokaterna att kolleger under längre tid har uttryckt oro över deras beteende. Advokatsamfundet behöver hitta sätt att fånga upp sådana signaler, genomföra utredningar och vidta åtgärder.

Annars kommer advokatväsendets rätt till självreglering snart att börja ifrågasättas.


Se också:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).