Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Galna lagar ökar risken för nya besöksförbud

Socialminister Lena Hallengren (S) vill inte ändra smittskyddslagen så att demenssjuka kan räddas från sig själva genom att flyttas, utan samtycke, under covid-19.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Besöksförbudet på landets äldreboenden upphör på torsdag. Mycket glädjande. Men samtidigt ökar smittan i samhället igen.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om smittan sprider sig som eld på äldreboendena igen är riksdag och regering i högsta grad medskyldiga. Demenssjuka får inte skyddas mot sig själva.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På torsdag upphör besöksförbudet på äldreboenden. Det är en klok åtgärd; risken för virussmitta måste vägas mot de äldres livskvalitet.

Dessvärre sker detta samtidigt som smittan ökar. Om läget skulle förvärras kan ett förbud komma att återinföras, nationellt eller lokalt. 

Men om det är svårt överallt att hålla covid-19 stången på äldreboenden, är det extra svårt i Sverige. Här styrs äldreomsorgen av vettlösa lagar. 

I torsdags rapporterade SR Ekot att vårdpersonal på vissa boenden har stängt in äldre på deras rum under pandemin, exempelvis genom att barrikadera dörren med möbler. Det är olagligt - ett boende betraktas som de äldres hem, de bestämmer och får inte tvingas till någonting eller stängas in. 

Problemet med detta är att den stora majoriteten av dem som bor på särskilda boenden i dag är demenssjuka, hjärnskadade. 

En dement förstår inte vikten av social distansering och hygien.

En dement förstår inte vikten av social distansering och hygien. Hon kommer att vandra runt som vanligt och söka fysisk närhet. Det är som upplagt för att hon ska bli smittad eller smitta andra. Personalen har att välja mellan att låta covid-19 svepa fram eller att förtvivlat bryta mot lagen.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har sedan i april bönat regeringen om att ändra smittskyddslagen så att det blir lagligt att skilja friska och smittade åt, till exempel genom att låsa avdelningar och flytta de smittade utan deras samtycke. Regeringen har sagt nej.

Lagstiftningen kommer att öka faran för äldreboenden också när besöksförbudet hävs. Det är ju de boende själva som bestämmer hur och när de ska ha besök. Det betyder i praktiken att besökare får komma och gå som de vill. 

Självklart borde äldreboenden kunna skapa bindande besöksregler, som särskilda besökstider eller krav på tidsbokning. De borde också kunna besluta var man får umgås: på rummet, inte i allrummet, exempelvis. Dessutom borde personalen kunna sätta ner foten om det dyker upp en hel släkt eller om någon ser ut att vara krasslig. 

Men så rimligt fungerar det inte. 

Mer prat, handlingsplaner och pappersarbete, alltså.

Socialstyrelsen ska i veckan presentera nya föreskrifter för de verksamhetsansvariga på äldreboenden. Ett förslag har varit ute på remiss och SKR, bland andra remissinstanser, är inte imponerad. 

Enligt förslaget ska de verksamhetsansvariga ”ta fram riskanalyser”, inskärpa ”rutiner” mot smittspridning, se till att boende och besökare ”får information” och stödja personal om det blir konflikter med besökare.

Prat och pappersarbete.

Folkhälsomyndigheten, å sin sida, rekommenderar att de ansvariga ”kommer överens med anhöriga om besökstider” och ”strävar efter att begränsa antalet personer som samtidigt besöker boendet”. Men det bygger på att anhöriga är samarbetsvilliga och smittomedvetna.  

Förhoppningsvis kan smittan hållas nere så att nya besöksförbud undviks. Men om det går så väl är det inte tack vare, utan trots, regeringens och riksdagens insatser.