Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Galenpannan i Vita huset måste röstas bort

Foto: YURI GRIPAS / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66

Låt oss aldrig normalisera galenskapen runt Donald Trump. Presidentvalet i höst måste bli slutpunkten för denna amerikanska tragedi.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Även de mest luttrade reportrarna tappade hakan under president Trumps över två timmar långa presskonferens under måndagen. Samtidigt som dödstalet i USA hade passerat 23 500 visade han upp en hyllningsvideo om sig själv. 

Enligt Trump har hans resoluta kamp mot viruset varit en succé, som har sparat ”kanske hundratusentals” amerikaners liv. Problemet är att medierna inte erkänner detta, utan sprider fejknyheter, menade presidenten och spydde galla över närvarande journalister och välrenommerade mediehus.

Som om inte det var nog hävdade Trump att han som president har ”total auktoritet” att lyfta restriktioner när han känner för det. Men någon sådan oinskränkt makt har inte presidenten enligt konstitutionen.

Det sker en farlig tillvänjning vid Trumps övertramp

Det är lätt att bli blasé inför det vandrande spektakel som Donald Trump är. Från Vita huset produceras ständigt nya lögner och övertramp att förfasa sig över. Till slut orkar man inte slå in fler öppna dörrar. 

Men det är en farlig tillvänjning. Vi talar trots allt om presidenten i USA - den fria världens ledande nation. När han skämmer ut presidentämbetet, gör ljugandet till en dygd och förklarar krig mot den fria pressen upplöser det normer över hela jordklotet.

Att Trump ännu en gång chockar omvärlden med sin omdömeslöshet visar hur stressad han är över coronavirusets framfart i USA. Han vet att presidentvalet i november mycket väl kan bli en folkomröstning om hans hantering av krisen.

I mars ansåg nära hälften - 49 procent - av amerikanerna att Trump hade skött krisen väl. Men det ska jämföras med att exempelvis 90 procent av väljarna slöt upp bakom George W Bush efter 11-septemberattackerna. Och det finns redan tecken på att Trumps popularitetssiffror är på väg ner i takt med att arbetslösheten växer och effekterna på ekonomin blir alltmer kännbara.

Trump slåss för sin politiska överlevnad

Coronaviruset är inte en fiende som passar Trump. Det saknar ett ansikte att häckla och det finns inga militära svar, där USA skulle kunna demonstrera sin överlägsna styrka. Tvärtom riktar smittan ljuset mot USA:s svagheter, som bristen på ett allomfattande och fungerande sjukvårdssystem.

Trump vaknade dessutom sent inför allvaret i smittspridningen. Länge försäkrade han att corona var snällare än en vanlig säsongsinfluensa och att viruset skulle försvinna en dag likt ”ett mirakel”. Hotet från pandemier har dessutom prioriterats ner under den nya administrationen. 

Trump slåss med andra ord för sin politiska överlevnad. Han måste till varje pris övertyga sin egen väljarbas om att han har hanterat krisen på bästa möjliga sätt. Utfallen mot journalister som ställer kritiska frågor är den främsta försvarslinjen i en sådan strategi.

Låt oss hoppas att de amerikanska väljarna ser igenom denna tarvliga kampanj. De är värda så mycket bättre än denna olycka till president.Bernie Sanders: ”Den farligaste presidenten i modern tid”

Mitt under pandemin tillkännager Bernie Sanders sitt stöd för sin tidigare motståndare Joe Biden i ett videosamtal från deras respektive hem. Bernie passade samtidigt på att ge en känga till president Donald Trump och hans sätt att behandla coronakrisen.