Foto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSENFoto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
 Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Gabriel Wikströms sex är en privatsak

Publicerad

Fler måste ha mer sex, för folkhälsans skull. Och det är en politisk fråga, menar folkhälsominister Gabriel Wikström. Nix, sex är och ska vara en privatsak.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Gabriel Wikströms formella titel är folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Han visar gärna hur han gör ord till handling. I Friskispressen har han visat sitt träningsprogram, han lägger ut bilder på Instagram när han knatar lopp. Han vill vara en förebild.

Nu har Wikström tagit sin kroppsfixering ett steg till. Han har givit Folkhälsoinstitutet i uppdrag att genomföra en bred sexvaneundersökning, så stor att den ska kunna redovisas på regional nivå och helst också kommunal?

Ligger folk oftare i Falun än i Flen? Är fler homo i Hofors än i Hässleholm? Är folk mer tillfredsställda i Stockholm än Surahammar?

Det skadar inte att veta. Risken är dock stor att sexundersökningen ger en skruvad bild av vanor och attityder. Svarsbortfallet var stort redan i undersökningen "Sex i Sverige" 1996. Sedan dess har unga vuxna närmast slutat att svara på enkäter. Så det kanske bara blir en bild av hur sexintresserade 60+are ser på livet.

Gabriel Wikström vill ha kunskapen "för att kunna diskutera sex i ett politiskt perspektiv på ett mer positivt och otvunget sätt", som han skriver på DN Debatt. Och det ska läggas politiska förslag för att skapa en "jämlik sexuell hälsa".

Ett redan bekant fenomen är att singlar är mindre nöjda med sitt sexliv än människor med fast förhållande. Vad ska då Wikström göra åt det i folkhälsans namn? Lägga ut Gabriels raggskola på youtube? Publicera skönt otvungna sovrumsselfies på Instagram med taggen #nyfikenröd?

Ska kommuner med många otillfredsställda singlar starta sexklubbar? Är det dags för de där statliga bordellerna som enskilda politiker blir mediekändisar för en dag när de föreslår. Ska kanske sossarnas butler i tunnelbanan stå till tjänst?

"Sex är inte, och har aldrig varit, en enbart privat angelägenhet", skriver Wikström. Att det inte varit en privatsak är en sak, staten har till exempel tidigare spärrat och steriliserat "lösaktiga" och klassat homosexualitet som en sjukdom.

Detta är tack och lov historia nu. Sex har äntligen blivit en privat angelägenhet och det är angeläget att så förblir fallet.

Naturligtvis ska sjukvården hjälpa människor som har fysiska eller psykiska problem som förhindrar ett hyggligt sexliv. Och det görs redan idag. Det kan säkert bli bättre.

Men att varje vuxen svensk få sitt drömsex i den mängd hen vill ha är en utopisk tanke. Och lika knasig som att alla, oavsett övriga levnadsförhållanden, ska vara lika sexuellt aktiva och nöjda. Att alla ligger lika bör inte vara ett politiskt mål.

Gabriel Wikström skriver att "vi"- vilket torde vara regeringen - måste lyfta fram det "positiva och lustfyllda med sex". Om att sexualpolitiken måste handla om "det hälsofrämjande; om det som är lustfyllt med sex".

Nej, tack. Svenska folket klarar sig utan, säg, försvarsministerns hångelskola och infrastrukturministerns hälsosammaste sextips. Och en affischkampanj där Gabriel Wikström rekommenderar sex till åtta ligg i månaden kan få vem som helst att tappa lusten.

 

Läs även:

Politiker ska inte peta i snusdosan.

 

Följ Expressen ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.

 

 

 

 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag