Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gabriel Wikströms sex är en privatsak

Foto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Fler måste ha mer sex, för folkhälsans skull. Och det är en politisk fråga, menar folkhälsominister Gabriel Wikström. Nix, sex är och ska vara en privatsak.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Gabriel Wikströms formella titel är folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Han visar gärna hur han gör ord till handling. I Friskispressen har han visat sitt träningsprogram, han lägger ut bilder på Instagram när han knatar lopp. Han vill vara en förebild.

Nu har Wikström tagit sin kroppsfixering ett steg till. Han har givit Folkhälsoinstitutet i uppdrag att genomföra en bred sexvaneundersökning, så stor att den ska kunna redovisas på regional nivå och helst också kommunal?

Ligger folk oftare i Falun än i Flen? Är fler homo i Hofors än i Hässleholm? Är folk mer tillfredsställda i Stockholm än Surahammar?

Det skadar inte att veta. Risken är dock stor att sexundersökningen ger en skruvad bild av vanor och attityder. Svarsbortfallet var stort redan i undersökningen "Sex i Sverige" 1996. Sedan dess har unga vuxna närmast slutat att svara på enkäter. Så det kanske bara blir en bild av hur sexintresserade 60+are ser på livet.

Gabriel Wikström vill ha kunskapen "för att kunna diskutera sex i ett politiskt perspektiv på ett mer positivt och otvunget sätt", som han skriver på DN Debatt. Och det ska läggas politiska förslag för att skapa en "jämlik sexuell hälsa".

Ett redan bekant fenomen är att singlar är mindre nöjda med sitt sexliv än människor med fast förhållande. Vad ska då Wikström göra åt det i folkhälsans namn? Lägga ut Gabriels raggskola på youtube? Publicera skönt otvungna sovrumsselfies på Instagram med taggen #nyfikenröd?

Ska kommuner med många otillfredsställda singlar starta sexklubbar? Är det dags för de där statliga bordellerna som enskilda politiker blir mediekändisar för en dag när de föreslår. Ska kanske sossarnas butler i tunnelbanan stå till tjänst?

"Sex är inte, och har aldrig varit, en enbart privat angelägenhet", skriver Wikström. Att det inte varit en privatsak är en sak, staten har till exempel tidigare spärrat och steriliserat "lösaktiga" och klassat homosexualitet som en sjukdom.

Detta är tack och lov historia nu. Sex har äntligen blivit en privat angelägenhet och det är angeläget att så förblir fallet.

Naturligtvis ska sjukvården hjälpa människor som har fysiska eller psykiska problem som förhindrar ett hyggligt sexliv. Och det görs redan idag. Det kan säkert bli bättre.

Men att varje vuxen svensk få sitt drömsex i den mängd hen vill ha är en utopisk tanke. Och lika knasig som att alla, oavsett övriga levnadsförhållanden, ska vara lika sexuellt aktiva och nöjda. Att alla ligger lika bör inte vara ett politiskt mål.

Gabriel Wikström skriver att "vi"- vilket torde vara regeringen - måste lyfta fram det "positiva och lustfyllda med sex". Om att sexualpolitiken måste handla om "det hälsofrämjande; om det som är lustfyllt med sex".

Nej, tack. Svenska folket klarar sig utan, säg, försvarsministerns hångelskola och infrastrukturministerns hälsosammaste sextips. Och en affischkampanj där Gabriel Wikström rekommenderar sex till åtta ligg i månaden kan få vem som helst att tappa lusten.

 

Läs även:

Politiker ska inte peta i snusdosan.

 

Följ Expressen ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!