Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gå inte på SD:s slappa integrationspolitik

Henrik Vinge tar över som vice partiordförande för SD.
Sverigedemokraterna möblerar om i partitoppen och lyfter upp den integrationspolitiske talespersonen, Henrik Vinge till vice partiordförande.Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i folkdräkt tillsammans med Louise Erixon. SD vill etablera ”Sverigecenter” i utsatta förorter, där lokala kulturlotsar ska lära nyanlända om svensk kultur och traditioner.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Sverigedemokraterna möblerar om i partitoppen och lyfter upp den integrationspolitiske talespersonen, Henrik Vinge. Det är en politiker som inte har imponerat.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraterna petar vice partiordförande Julia Kronlid, 39, till förmån för Henrik Vinge, 31, avslöjar Expressens Niklas Svensson. Vinge kom in i riksdagen förra året men har redan blivit utsedd till både talesperson i integrationsfrågor och vice gruppledare i riksdagen. Den snabba karriären till trots är det inte en särskilt profilerad politiker som nu lyfts fram som en möjlig efterträdare till Åkesson.

Henrik Vinge har varit ansiktet utåt för SD:s integrationspolitik – och eftersom väljarna i mätning efter mätning rankar partiet i topp i integrationsfrågan borde det vara en tung post. 

SD:s integrationsförslag: Kulturlotsar i förorter

Men Sverigedemokraternas integrationspolitik är svår att få grepp om. De konkreta förslag som finns är inte alla dåliga, men få och spretiga: Införa språk- och samhällskunskapstest för att bli medborgare i Sverige. Göra förskolan obligatorisk för barn i utanförskapsområden mellan tre och fem års ålder. Placera nyanlända elever i särskilda förberedelseskolor. Etablera ”Sverigecenter” i utsatta förorter, där lokala kulturlotsar ska lära nyanlända om svensk kultur och traditioner.

Målet med integrationspolitiken brukar formuleras som att nyanlända ska lära sig svenska, få ett jobb och egen försörjning och kunna delta fullt ut i samhället. Lokala kulturlotsar låter mer som en arbetsmarknadsåtgärd för hemslöjdskonsulenter och hamboinstruktörer än ett sätt att göra lågutbildade nyanlända anställningsbara. 

Just sådant som, med större eller mindre träffsäkerhet, kan få nyanlända i jobb är vad SD vill stryka: Etableringsåtgärder, arbetsmarknadsprogram och anställningsstöd. 

Lovar mer pengar till kommunerna – men sparar samtidigt

I sin höstbudget lyfter SD fram att partiet vill ge kommunerna fem miljarder mer än regeringen, men talar tyst om att de samtidigt drar ned kommunersättningarna för flyktingmottagandet med 4,3 miljarder – och samtidigt vill banta Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska insatser med nästan 4,5 miljarder. SD:s generösa tribut till kommunerna visar sig alltså vara ännu en springnota.

Även om SD:s flyktingstopp mot förmodan skulle bli verklighet, skulle de svåra integrationsproblemen finnas kvar. Arbetslösheten bland utrikes födda är 15,3 procent, och dubbelt så hög bland lågutbildade invandrare. 

Sverigedemokraterna är faktiskt helt öppna med att det inte har några egentliga idéer om hur integrationen ska lösas. Henrik Vinge försöker outsourca politikutvecklingen till en statlig utredare utan tydliga direktiv, i stället för att göra det jobb han lyfter 68 400 kronor i månaden för. I en riksdagsmotion föreslår han att regeringen ska ”utse en expertkommission” för att analysera problemen med integrationspolitiken och föreslå lösningar. 

Sverigedemokraterna kan snart bli Sveriges största parti. Ett parti som vill ha makt måste ha en politik som går ihop.