Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gå inte på S-spinnet om gängsamtalen

Landets gangsters bryr sig knappast om vilka signaler gängsamtalen sänder.Foto: PETRA HELLBERG / TEATER TRIBUNALEN
Inget har i sak blivit sämre av att M, KD och L valde att lämna gängsamtalen.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förbluffande många går på S-spinnet om att Moderaterna svek landet när de lämnade gängsamtalen. I verkligheten har ingenting blivit sämre av det.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Varför kallade egentligen Socialdemokraterna till de blocköverskridande gängsamtalen? Det är en högst relevant fråga eftersom regeringen redan har stöd i riksdagen för varenda åtgärd mot gängkriminaliteten som går i tuffare riktning. Det enda som krävs är att inrikesminister Mikael Damberg & Co tar sig samman och lägger fram skarpa förslag.

Skälen är antagligen tre: 1) Regeringen har ett akut behov av att visa handlingskraft och ledarskap i ett läge där väljarna undrar vad som händer i landet. Med tanke på att M-ledaren Ulf Kristersson i ett tal sträckte ut handen var det bättre att förekomma med ett eget initiativ. 2) Gängsamtalen blev ett effektivt sätt för S att pressa fram eftergifter från Miljöpartiet som annars hade varit omöjliga och 3) S har ett stort behov av att neutralisera de politiska frågor som skadar partiet mest just nu - nämligen kriminaliteten och migrationen. Att parkera dessa i breda blocköverskridande samtal passar därför S utmärkt, allra helst skulle de följas av en lång borgfred.

Utfallet nådde inte ända fram för Damberg & Co, men en bra bit på vägen. Förslagen blev skarpare än vad MP normalt kan acceptera (men de blev för försiktiga för M). Samtidigt har Socialdemokraterna lyckats skapa en berättelse om en kompromissvillig regering som tar ansvar för landet, men som ändå blir sviken av Moderaterna, som sätter det egna partiets intressen framför nationens. Detta trots att M har lovat att stödja alla kommande initiativ i riksdagen.

Målet kan inte vara att sluta borgfred på alla områden

Detta S-spinn har fått oväntat stort genomslag. Vad sänder detta för signaler till de gängkriminella, frågar sig vissa oroat, som om landets gangsters skulle ha skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen i morgon om det hade blivit en bred uppgörelse. Andra oroar sig över vad sammanbrottet betyder för tilltron till det politiska systemet.

Men kära nån! Om det är något som riskerar att undergräva förtroendet är det väl överdrifter av detta slag. Målet kan inte vara att de politiska partierna ska sluta borgfred på varenda område och upphäva idén om en levande opposition. Det normala i en demokrati måste väl ändå vara att regeringen har en egen idé om vad den vill och sedan förverkligar den.

Inget har i sak blivit sämre av att M, KD och L valde att lämna gängsamtalen. De 34 punkterna som övriga partier kommit överens om innehåller en hel del som är bra och välkommet, såsom större möjligheter för polisen att använda husrannsakan och hemliga tvångsmedel. Allt det kommer också att kunna bli verklighet när förslagen väl läggs fram på riksdagens bord.

Mycket annat är vagt, ska utredas förutsättningslöst och kan på sin höjd bli verklighet först om flera år. Att M, KD och SD kommer att driva på i opposition för att skynda på den processen är väl alldeles utmärkt. Liksom för att fler åtgärder ska komma på plats, såsom förbuds- och visitationszoner.

Tänk om Socialdemokraterna hade varit lika bra på att regera som de är på politiskt spinn.