Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gå inte på Kinas propaganda om corona

President Xi Jinping sätter sitt och kommuniststyrets snäva intressen framför effektiv smittbekämpning
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kina är verkligen inget föredöme i coronabekämpningen. Om ledningen hade agerat snabbare skulle många människoliv ha kunnat räddas.


Håller du med? När du har läst hela texten får du gärna dela med dig av tankar och kommentarer i fältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De lokala kinesiska myndigheterna spelade ned allvaret med covid-utbrottet och rapporterade felaktiga siffror över antalet smittade och döda. Det är några av avslöjandena i de 117 sidor hemligstämplade dokument från det lokala smittskyddscentret i Hubeiprovinsen som CNN publicerade på tisdagen.

Dokumenten visar hur toppstyrd byråkrati i kombination med brist på pengar och personal ledde till att viktig tid gick förlorad i inledningen av utbrottet. Exempelvis krävdes det i snitt över tre veckor för att diagnosticera ett covid-fall, vilket försvårade för myndigheterna att övervaka och bekämpa viruset.

”The Wuhan Files” påstås vara den viktigaste läckan från Kina sedan epidemin bröt ut. Men egentligen kompletterar de bara en redan känd bild av hur kinesiska myndigheter försökte sopa kunskap om utbrottet under mattan.

Polisen jagade läkare som försökte varna kolleger för sjukdomen, myndigheter tvingade forskare som identifierat viruset att förstöra sina prover och man dröjde flera veckor med att informera omvärlden om sina problem.

Med ett snabbare och mer öppet agerande under utbrottets inledande fas skulle många människoliv världen över ha kunnat räddas. Enligt en brittisk studie från i mars hade spridningen kunnat minskas med 95 procent om kraftiga åtgärder vidtagits bara tre veckor tidigare.

Om västvärlden söker föredömen vad gäller pandemibekämpning borde man studera asiatiska demokratier som Taiwan och Sydkorea.

Oroväckande nog fortsätter president Xi Jinping att sätta sitt och kommuniststyrets snäva intressen framför effektiv smittbekämpning. Man utestänger Taiwan från Världshälsoorganisationen (WHO) och hindrar därmed grannen från att ta del av potentiellt livsviktig statistik och data. Man begränsar också tillgången till journaler och annan sjukvårdsdata till det team från WHO som försöker spåra virusets ursprung. Regimtrogna kinesiska medier spottar dessutom ut konspiratoriska artiklar om att viruset egentligen skulle ha kommit från utlandet till Wuhan med fryst mat.

Den kinesiska ledningen har länge försökt sätta bilden av att man har bekämpat smittan betydligt mer effektivt än i västvärlden. Och visst kan Kina i dagsläget stoltsera med ett mycket lågt antal covid-19 smittade i landet. Och många västerländska ledare har för all del anledning att rannsaka sitt agerande under pandemin.

Men misstagen, mörkläggningen och lögnerna visar att Kinas totalitära system verkligen inte är något att stå efter, ens vad gäller smittbekämpning. Redan under Sars-epidemin 2003 avslöjades det kinesiska systemets brister.  

Om västvärlden söker föredömen vad gäller pandemibekämpning borde man studera asiatiska demokratier som Taiwan och Sydkorea. Ländernas ledningar har lyckats förbluffande väl med att trycka tillbaka viruset utan att förtrycka sin egen befolkning. 


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.