Den politiska klassen i Sverige har beviljat sig själva förmåner så att de kan pensionera sig i förtid. (Bilden är ett montage.)
Den politiska klassen i Sverige har beviljat sig själva förmåner så att de kan pensionera sig i förtid. (Bilden är ett montage.)

Fula fallskärmar för politiker

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Vilken politiker skulle frivilligt avstå en fallskärm på närmare en halv miljon kronor?
Jodå, det finns principfasta politiker. Vänsterpartisten Brittis Bentzler har varit kommunalråd på Gotland och när vänstermajoriteten förlorade valet 2006 gick Benzler tillbaka till sitt gamla jobb på ett gruppboende. Hon har under fyra år varit berättigad till en kommunal politikerpension på sammanlagt 463 000 kronor, men valt att avstå, rapporterar Radio Gotland.
Nu har alliansen förlorat valet på ön och det återstår att se hur det avgående kommunalrådet Eva Nypelius (C) gör med sin minst sagt gynnsamma fallskärm. Nypelius är 47 år och har varit heltidspolitiker i kommunen under 12 år.
Det innebär att hon har rätt att lyfta 35 000 kronor i månaden under hela 18 år, ända fram till sin pension vid 65. Eller som trissreklamen från det statliga spelbolaget i Visby lyder: "Plötsligt händer det". Nypelius är för övrigt just tjänstledig från Svenska Spel.

Men är det inte rimligt att heltidspolitiker, som över en valnatt kan förlora sitt arvode, omfattas av en inkomstförsäkring?
Jo, men regelverket borde vara betydligt tuffare än dagens. Ett system där före detta kommunalråd år efter år kan lyfta en hygglig månadslön utan att behöva "prövas mot hela arbetsmarknaden" framstår som ett hånflin från den politiska klassen mot utförsäkrade, arbetslösa och alla skattebetalare. Dessutom har många före detta heltidspolitiker, likt Nypelius, ett jobb att återvända till då de varit garanterade tjänstledighet.
För socialdemokrater finns en särskild dubbelmoral. Runtom i Sverige finns det gamla S-kommunalråd som lever bra på politikernas egen garanterade inkomstförsäkring. Samtidigt som partiet motsätter sig ett inkomstskydd i form av en obligatorisk a-kassa för vanligt folk.
Tidningen Riksdag & Departement fann nyligen att av de 50 politiker - med rätt till inkomstgaranti - som lämnade riksdagen 2006 är det fortfarande 42 som utnyttjar systemet.

Socialdemokraten Margareta Persson slutade i riksdagen 1991, 41 år gammal. Persson har fortfarande inkomstgaranti och exempelvis i september hade skattebetalarna "förmånen" att få betala 24 200 kronor till henne. Moderaten Nils Fredrik Aurelius har stått i riksdagen och sagt att politikers inkomstgaranti inte ska vara någon pension. Fyra år efter att han slutat plockade han fortfarande ut 32 885 kronor i månadslön.
Varför ska just politiker befrias från en bortre gräns i sina ersättningssystem? Hur är det möjligt att 47-åriga före detta kommunalråd får ett erbjudande om att ligga på soffan fram till den riktiga pensionen? Varför ska inte friska arbetsföra expolitiker omfattas av arbetslinjen?
I Sverige lever klassamhället: den politiska klassen har beviljat sig själva förmåner så att de kan pensionera sig i förtid. Glömda är alla deras tal om demografin; om att vi måste jobba längre för att ha råd med en fungerande välfärdsstat. Var finns egentligen moralen?
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag