Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Friskolor ska inte vara extremisternas kassako

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom måste rensa upp bland de oseriösa skolägarna.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helén Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen, gör det mesta av verktygen de fått och jagar olämpliga skolledningar.
Foto: JOHNER BILDBYRA / Pressbild Skolinspektionen

Föräldrar och elever måste kunna lita på att skolpengen inte finansierar radikal islamism. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

1 200 elever får se sig om efter andra skolor till hösten – efter att Skolinspektionen beslutat att stänga gymnasieskolorna International IT College of Sweden i Stockholm och Göteborg, samt grundskolan Jacobiskolan i Vällingby. Skälet: olämpliga personer i ägarstyrelsen. Enligt myndigheten handlar det om bland annat ”ekonomisk misskötsamhet” och ”bristande laglydnad”. 

Bakom den glassiga fasaden på International IT College of Sweden – som profilerar sig med språkresor till London och en möjlighet att ”förbereda sig för en internationell karriär redan efter gymnasiet” – hittar man extremister. Bolaget Edinit, som driver de två gymnasieskolorna, är dotterbolag till Stiftelsen för Bildning i Sverige, som tidigare hette Al-Azharstiftelsen. 

Om namnet låter bekant kan det bero på att de två Al-Azharskolorna i Örebro stängdes av Skolinspektionen i somras – efter att Säpo larmat om att barn kan ha utsatts för radikalisering. I skolans styrelse satt en person som åkt till Syrien för att ansluta sig till en terrorgrupp, och som efter återkomsten till Sverige fortfarande var aktiv i Örebros extremistiska kretsar. 

2019 dömdes fyra tidigare styrelseledamöter för grova ekobrott – bland annat hade stiftelsens grundare fört ut 10 miljoner kronor, som skulle ha gått till skolverksamheten, för att starta en islamisk bank.

Många föräldrar och elever som sökt sig till International IT College of Sweden var sannolikt inte medvetna om kopplingarna till islamister

Det är illa att det inte har räckt med åratal av larm om att flickor separeras från pojkar, skattepengar försvinner och barn som isoleras från det svenska samhället för att stänga stiftelsens skolor. Men det är lovande att Skolinspektionen har kunnat agera utifrån de nya möjligheterna att granska ägarnas lämplighet.

Frågan är bara om beslutet kommer att stå sig i högre instans. Römosseskolan i Göteborg stängdes förra året på grund av olämpliga personer i styrelsen, men efter att några ledamöter bytts ut upphävde Förvaltningsrätten beslutet. Fallet är överklagat till kammarrätten. 

Det är utmärkt att Skolinspektionen fortsätter sin offensiv.

Många föräldrar och elever som sökt sig till International IT College of Sweden var sannolikt inte medvetna om kopplingarna till islamister. Det framgår inte i reklambroschyrerna att skolan tillhör en koncern som också driver extrema muslimska friskolor. 

I ägarstiftelsens stadgar står det att målet är att ”främja, bevara, skydda och förstärka muslimska barns identitet”. Så varför vill man driva en sekulär skolverksamhet vid sidan om? Svaret är pengar. 

När nyhetsbyrån Siren granskade bolag med radikala islamister i ledningen var friskolor överrepresenterade. Det är där de stora pengarna finns. Edinit, som nu får sina skolor stängda, hade fram till 2018 fått 150 miljoner kronor från ett 30-tal kommuner.

Det måste bli lättare att stänga skolor som drivs av oseriösa aktörer, och svårare att starta nya skolor. Det gäller både religiösa och sekulära skojare.

När 15-åringar gör sitt gymnasieval ska de inte riskera att hamna hos religiösa extremister som lockar med en laptop.