Cristina Husmark Pehrsson. Foto: Roger Vikström
Cristina Husmark Pehrsson. Foto: Roger Vikström

Friskare regler

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Eländesrapporteringen fortsätter om de nya sjukskrivningsreglerna. Nu hävdas det att försäkringskassans hårda praxis driver människor till att ta sitt liv. Så kan det förstås vara i extrema fall. Lång väntan följt av ett negativt besked kan vara oerhört psykiskt påfrestande för en människa som redan befinner sig i kris.
Samtidigt måste man hålla i minnet att sjukskrivningar och förtidspensioneringar i sig är synnerligen skadliga för hälsan. Studier visar att unga förtidspensionärer löper sju gånger så stor risk att dö i förtid jämfört med jämnåriga arbetande människor. Och dödsorsakerna är sällan kopplade till pensioneringsdiagnosen. I stället är det själva förtidspensioneringen som orsakar skadorna. Människor berövas en stor del av sitt sociala nätverk och får sin självkänsla knäckt.
En annan studie, som Hanne Kjöller refererade på Dagens Nyheters ledarsida nyligen, visar att mer än hälften av dem som varit sjukskrivna ett år eller mer uppfyllde kriterierna för depression, trots att de inte varit deprimerade när de sjukskrevs.
Vill man värna människors fysiska och psykiska hälsa ska man alltså se till att människor kommer tillbaka i arbete så fort som möjligt. Men så låter det inte i debatten. Att tvingas börja arbeta igen liknas vid att kastas ner i kallt vatten medan fortsatt sjukskrivning framställs som lösningen på alla problem.
I går presenterade Inspektionen för socialförsäkringar en högintressant rapport om de nya sjukskrivningsreglerna. Det visar sig att regeringens rehabiliteringskedja, som infördes den 1 juli 2008, har lett till att många sjukskrivna har börjat jobba igen.
Nyckeln, enligt rapportförfattaren, är de utskällda tidsgränserna. Genom att de sjukskrivnas arbetsförmåga prövas efter först 90 och sedan 180 dagar öppnas en sluss in till arbetsmarknaden som tidigare inte fanns där.
Det tycks alltså som att reformen redan har uppnått sitt syfte - att skapa broar mellan sjukskrivning och arbete och att på det sättet minska utanförskapet.
Socialförsäkringsminister Husmark Pehrson förtjänar delar av den kritik hon har fått utstå. Besked om ersättningar och regler har kommit alldeles för sent och ändrats i panik vid flera tillfällen. När något så grundläggande som sjukförsäkringssystemet ska riggas om har man inte råd med sådant slarv. Det skapar oro och oförutsägbarhet.
Men grunden för den nya reformen är rätt, och med tiden kommer den att omvärderas även i allmänhetens ögon. Att stämpla över en halv miljon människor som arbetsoförmögna och långtidssjukskriva ytterligare 200000 var ingen human politik, utan ett politiskt och mänskligt haveri.
När får vi se ett inslag i debatten om någon som är tacksam över att hon har lämnat livet som långtidssjukskriven och återgått i arbete?
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag