FÖRBJUDEN FRUKT. Några privata torghandlare smygeri Tunis gränder med sina varuvagnar. Foto: AP Foto: Christophe Ena
FÖRBJUDEN FRUKT. Några privata torghandlare smygeri Tunis gränder med sina varuvagnar. Foto: AP Foto: Christophe Ena

Frihet på arabiska

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
I 23 års tid har Zine El Abidine Ben Ali haft makten över Tunisien. Men de senaste veckorna har den börjat glida honom ur händerna. Upplopp rasar över hela landet.
Enligt den franska människorättsorganisationen FIDH har 58 människor dödats, men Ben Ali börjar inse att våldet inte räcker. Därför har han nu sparkat sin inrikesminister och utlovat politiska reformer. Sedan i förrgår råder dessutom utegångsförbud. Men upproret låter sig inte bevekas. Det bärs upp av en ny generation, som inte finner sig i sina föräldras öde.
Ben Alis envälde har tidigare legitimerats genom att det också har inneburit ett visst mått av välfärd för tunisierna. Tunisien är det ekonomiskt mest välmående landet i Nordafrika. Men den sociala delen av Ben Alis maktkontrakt har eroderat. Klyftorna är enorma och arbetslösheten skyhög, i synnerhet bland de unga. Över 60 procent av befolkningen är under 25 år.
Upploppen inleddes när en ung man, typisk för sin generation, i mitten av december tände eld på sig själv i den fattiga staden Sidi Bouzid. Han hade examen från universitetet, men var ändå tvungen att sälja frukt för sin familjs försörjning. När myndigheterna - som inte tillåter någon informell ekonomi - beslagtog hans stånd orkade han inte längre.
Hans hopplösa protest träffade tusentals olycksbröder- och systrar i hjärtat. Den fick dem att ge sig ut på gatorna. Stora delar av samhället har anslutit sig.

Den viktigaste orsaken
till att Ben Ali, som så länge haft Tunisien i ett järngrepp, inte lyckas avvärja motståndet är att han inte längre kontrollerar informationen.
De unga tunisiernas modiga kamp är ännu ett exempel på att internet är ett fantastiskt vapen för frihet. På Facebook och Twitter kan aktivisterna sprida bilder av regimens dödsoffer, varna för polisiära razzior, och bestämma mötesplatser. Trots att Tunisiens internetcensur är en av de mest omfattande i världen har regimen inte en chans att släcka elden av information.
Demonstranterna, som riskerar sina liv för friheten, behöver omvärldens stöd. Eftersom Tunisiens ekonomi är helt beroende av handeln med Europa, hänger mycket på att EU är öppet för skarpare åtgärder än till intet förpliktigande försvar av yttrandefriheten.
I vägen för en hårdare linje står, i synnerhet Frankrikes, ekonomiska och politiska intressen. Nicolas Sarkozy har varit tyst om dödsskjutningarna och massarresteringarna av hänsyn till sin gamle vän Ben Ali.
Sarkozy skriver in sig i en lika lång som skamlig tradition av franskt överseende med allvarliga övergrepp i forna kolonier. Även Italiens Silvio Berlusconi är en god vän till den tunisiska diktaturen. Dessa herrars undfallenhet får inte vägleda EU, när en diktatur skjuter skarpt mot ett frihetstörstande grannfolk.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag