Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridolin: MP ska ta hjälp av Pudelklubben

Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Öppet brev nummer 2 till Miljöpartiets medlemmar och sympatisörer (spökskrivet av Expressens ledarredaktion).

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag vill som språkrör kommentera det tidigare brev vi skrev till er. Vi hade fel och klantade till det. Därför skriver vi nu igen.

Vi tror på strategisk jämställdhet och därför skriver jag i stället för Åsa, som jag har jobbat med i 30 år. Vi tror också på människors lika värde och riskminimering. Det är därför jag tar ansvaret och svarar undflyende på alla frågor i tv och i radio.

När jag talar med mina gamla kompisar hemma i Vittsjö undrar de vad som har hänt med Miljöpartiet. Jag vill vara ännu tydligare: Vi jobbar för att grön politik ska vara lika med att ge grönt ljus åt det mesta!

Till alla besvikna miljöpartister i Vittsjö och resten av Sverige vill jag säga: Grön politik gör skillnad! Utan oss hade Stefan Löfven garanterat sovit gott på natten!

Vi har nya förhållningsorder om hur Åsa ska prata och en pågående värderingsdiskussion baserad på inkluderande relativism.

Jag har dessutom tagit fram direktiv för hur framgångarna ska firas valnatten i september 2018. Allt badande i fontäner ska ske med flytväst. Vi miljöpartister tar oss aldrig förorenat vatten över huvudet!

Vi skrev i vårt förra brev att "aldrig har så mycket grön politik blivit verklighet som nu."

Det var fel och klantigt. Det ber jag om ursäkt för.

Vi glömde att erkänna att vi har misslyckats med att lägga ned Bromma flygplats. Vi har inte kunnat stoppa Förbifart Stockholm och vi har varit med och infört Europas mest restriktiva flyktingpolitik. Vi kommer inte heller att kunna stoppa Vattenfalls försäljning av de tyska kolgruvorna.

Åsa har försökt förklara för mig att jag inte får säga skit. Men det säger jag ändå - jävla skit! Och sedan ber jag så mycket om ursäkt för att jag inte förstår att det kan uppfattas som om att Miljöpartiet inte står bakom regeringens politik.

Jag vill dock vara ännu mer tydlig: Som regeringsparti är vi tvungna att kompromissa bort det mesta av vår politik för att överhuvudtaget kunna sitta kvar i regeringen.

Mina kompisar hemma i Vittsjö undrar också vad som har hänt med den kolbit jag så framgångsrikt använde i tv-debatterna under valrörelsen.

 

Vi måste vara ärliga i Miljöpartiet och erkänna att vi inte vet var vår politik och kolbit har tagit vägen. Jag har mina misstankar om att Jan Björklund har stulit kolet från vårt riksdagskansli. Vår planeringschefs – hade innan han blev avstängd – fått i uppdrag att inleda en analys.

Mina gamla elever på folkhögskolan undrar om partiets feministiska profil har skadats av att valberedningen hade föreslagit en person som vägrar ta kvinnor i hand. Jag kan inte recensera valberedningens arbete då den också ska föreslå mig. Låt mig ändå vara extremt tydlig: Skit!

Nu har jag klantat till det igen. Det ber jag så mycket om ursäkt för.

Vi miljöpartister ska alltid kunna pudla och har därför inlett ett samarbete med Svenska Pudelklubben.

 

Gustav Fridolin, språkrör

BREVKONSULT: ERIC ERFORS

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.