Fredsrörelsen upprörs över försvarsövningen Aurora, där bland andra USA deltar. USA är den stora boven i dessa led. Det aggressiva Ryssland får frikort.Fredsrörelsen upprörs över försvarsövningen Aurora, där bland andra USA deltar. USA är den stora boven i dessa led. Det aggressiva Ryssland får frikort.
Fredsrörelsen upprörs över försvarsövningen Aurora, där bland andra USA deltar. USA är den stora boven i dessa led. Det aggressiva Ryssland får frikort.
Foto: / FÖRSVARSMAKTENFoto: / FÖRSVARSMAKTEN
 Foto: / FÖRSVARSMAKTEN
Foto: SERGEY BOBYLEV/TASS/HOST PHOTO / POOL / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: SERGEY BOBYLEV/TASS/HOST PHOTO / POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: SERGEY BOBYLEV/TASS/HOST PHOTO / POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fredsrörelsen visar att Aurora är nödvändig

Publicerad

Fredsrörelsen är Kremls bästa vänner, nu liksom under kalla kriget.  

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Just nu pågår Aurora 17, den största svenska försvarsmaktsövningen på decennier. En rad andra länder har bjudits in, bland dem våra nordiska och baltiska grannländer och USA. 

Detta har väckt stort motstånd. I fredsrörelsens värld är USA den stora boven. Ryssland får frikort.

Gruppen "Stoppa krigsövningen Aurora" undrar vad som kommer att hända vid "en konflikt i Baltikum" om USA får mersmak. "Vilka vapen för USA med sig då till norra Europas största hamn? Och ber Trump om tillträde eller förväntar han sig det automatiskt?"

Det är signifikativt att texten talar suddigt om "en konflikt i Baltikum" - som om det fanns risk för inbördeskrig eller krig mellan ester och letter.

"Kompisar ska inte gå ihop mot en fiende"

I en intervju i Världen Idag säger en talesperson för kampanjen Stoppa Aurora, Karin Utas Carlsson, att man är orolig över att "medier och politiker länge har tagit ställning för Nato-sidan/USA-sidan". 

Sverige och Natoländer borde sluta att utmåla Ryssland som skurk, anser hon: "Att gå ihop med sina kompisar mot en fiende är det sämsta man kan göra i en konflikt. I stället borde man göra tvärtom: verka för dialog, samarbete och samtal".

En annan organisation som deltar i kampanjen Stoppa Aurora är Sveriges fredsråd, som 2015 bjöd in en av ryska utrikesunderrättelsetjänstens ledande "PR-män", Vladimir Kuzin, för att tala om "värdlandsavtalet och den ökande spänningen i Nord". 

Även i mer respekterade organisationer luftas märkliga och oroande åsikter. Fi-grundaren och tidigare vänsterpartiledaren Gudrun Schyman låter ganska exakt som Utas Carlsson när hon talar försvarspolitik. 

Nuvarande V-ledaren, Jonas Sjöstedt, har å sin sida twittrat att "Jätteövningar som ryska Zapad och Aurora, provokation och upprustning ökar spänningen." Han tycks alltså jämställa en svensk försvarsövning med det Krimannekterande och Ukrainakrigande Rysslands anfallsövning.

Regeringspartiet MP demonstrerar

På lördag ska det demonstreras mot Aurora 17 i bland annat Göteborg. Bland talarna märks Gudrun Schyman, Stig Henriksson (V) och Valter Mutt (MP).

Mutt är förvisso på allmän koalitionskurs med MP-ledningen och ska sluta i riksdagen, men  även regeringspartiets Gotlandsavdelning ämnar demonstrera "mot Nato och krigsövningen Aurora" i Visby. 

Att MP Gotland lögnaktigt försöker få en svensk försvarsmaktsövning att framstå som en krigs- och Natoövning, en bild som Ryssland gärna vill sätta, är minst sagt remarkabelt.

Putins Ryssland lägger stora resurser på påverkansoperationer i väst. Och precis som under Sovjeteran får Kreml god draghjälp från fredsrörelsen. En fredsrörelse som attraherar riksdagsledamöter och regeringspartier.

Det kan man kalla säkerhetsproblem.

Förhoppningsvis kan den tre veckor långa Auroraövningen hjälpa Försvarsmakten att upptäcka och åtgärda brister i försvarsförmågan. Men redan nu kan en sak konstateras:

Vår beredskap mot påverkansoperationer är inte god.

 

Läs också:

Javisst ska vi öva med Trumps trupper

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag