Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredsrörelsen visar att Aurora är nödvändig

Fredsrörelsen upprörs över försvarsövningen Aurora, där bland andra USA deltar. USA är den stora boven i dessa led. Det aggressiva Ryssland får frikort.
Foto: / FÖRSVARSMAKTEN
Foto: SERGEY BOBYLEV/TASS/HOST PHOTO / POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fredsrörelsen är Kremls bästa vänner, nu liksom under kalla kriget.  

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Just nu pågår Aurora 17, den största svenska försvarsmaktsövningen på decennier. En rad andra länder har bjudits in, bland dem våra nordiska och baltiska grannländer och USA. 

Detta har väckt stort motstånd. I fredsrörelsens värld är USA den stora boven. Ryssland får frikort.

Gruppen "Stoppa krigsövningen Aurora" undrar vad som kommer att hända vid "en konflikt i Baltikum" om USA får mersmak. "Vilka vapen för USA med sig då till norra Europas största hamn? Och ber Trump om tillträde eller förväntar han sig det automatiskt?"

Det är signifikativt att texten talar suddigt om "en konflikt i Baltikum" - som om det fanns risk för inbördeskrig eller krig mellan ester och letter.

"Kompisar ska inte gå ihop mot en fiende"

I en intervju i Världen Idag säger en talesperson för kampanjen Stoppa Aurora, Karin Utas Carlsson, att man är orolig över att "medier och politiker länge har tagit ställning för Nato-sidan/USA-sidan". 

Sverige och Natoländer borde sluta att utmåla Ryssland som skurk, anser hon: "Att gå ihop med sina kompisar mot en fiende är det sämsta man kan göra i en konflikt. I stället borde man göra tvärtom: verka för dialog, samarbete och samtal".

En annan organisation som deltar i kampanjen Stoppa Aurora är Sveriges fredsråd, som 2015 bjöd in en av ryska utrikesunderrättelsetjänstens ledande "PR-män", Vladimir Kuzin, för att tala om "värdlandsavtalet och den ökande spänningen i Nord". 

Även i mer respekterade organisationer luftas märkliga och oroande åsikter. Fi-grundaren och tidigare vänsterpartiledaren Gudrun Schyman låter ganska exakt som Utas Carlsson när hon talar försvarspolitik. 

Nuvarande V-ledaren, Jonas Sjöstedt, har å sin sida twittrat att "Jätteövningar som ryska Zapad och Aurora, provokation och upprustning ökar spänningen." Han tycks alltså jämställa en svensk försvarsövning med det Krimannekterande och Ukrainakrigande Rysslands anfallsövning.

Regeringspartiet MP demonstrerar

På lördag ska det demonstreras mot Aurora 17 i bland annat Göteborg. Bland talarna märks Gudrun Schyman, Stig Henriksson (V) och Valter Mutt (MP).

Mutt är förvisso på allmän koalitionskurs med MP-ledningen och ska sluta i riksdagen, men  även regeringspartiets Gotlandsavdelning ämnar demonstrera "mot Nato och krigsövningen Aurora" i Visby. 

Att MP Gotland lögnaktigt försöker få en svensk försvarsmaktsövning att framstå som en krigs- och Natoövning, en bild som Ryssland gärna vill sätta, är minst sagt remarkabelt.

Putins Ryssland lägger stora resurser på påverkansoperationer i väst. Och precis som under Sovjeteran får Kreml god draghjälp från fredsrörelsen. En fredsrörelse som attraherar riksdagsledamöter och regeringspartier.

Det kan man kalla säkerhetsproblem.

Förhoppningsvis kan den tre veckor långa Auroraövningen hjälpa Försvarsmakten att upptäcka och åtgärda brister i försvarsförmågan. Men redan nu kan en sak konstateras:

Vår beredskap mot påverkansoperationer är inte god.


Läs också:

Javisst ska vi öva med Trumps trupper