Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik Reinfeldt missade tv-chansen

Ge löfven och reinfeldt mer tid. Huvudmotståndarna får inte den tv-tid som många tittare faktiskt har förväntat sig. SVT borde i högre grad se till allmänintresset och låta Löfven och Reinfeldt ta större plats i debatten. Foto: Olle Sporrong

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vinnare ska koras, insatserna ska bedömas. Men några förskjutningar i väljaropinionen lär inte komma efter gårdagens partiledardebatt i SVT.

Alla sa egentligen vad som förväntades av dem. Sedan blir det ju alltid en del aparta inslag som när Jimmie Åkesson ska prata miljöpolitik. Existerar verkligen klimatfrågan i SD:s begränsade tankevärld?

Den enda överraskningen var egentligen att Fredrik Reinfeldt öppnade för högre försvarsbudget efter att Jan Björklund hade betygsatt Försvarsmaktens incidentberedskap som "genant". Apropå den ryska flygövningen på långfredagen när JAS-piloterna firade påsk, eller vad de nu gjorde. De flög i alla fall inte.

Kvällens effektivaste debattör var Jonas Sjöstedt och Jan Björklund gjorde som vanligt en stabil insats. Björklund har förmågan att både vara självkritisk - som i fallet med de administrativa bördorna på lärarkåren - och polemisk i sitt försvar av det fria skolvalet.

Göran Hägglund var som vanligt vid sidan av. På någon annan tv-kanal, kändes det. Hallå, Hägglund, här fanns ju ännu ett tillfälle att lyfta fram KD:s profilfrågor. Och nej till kvotering av föräldraförsäkringen är knappast en valräddare då de flesta andra partier också tillhör motståndarsidan.

 

Alliansen gav också ännu ett förhandsbesked om hur det kommer att låta i valrörelsen nästa år. Socialdemokraterna vill genomföra en skattechock på 30 miljarder kronor (siffrorna lär ändras) och den rödgröna oppositionen utgör inget samlat regeringsalternativ.

Vi har hört det förut, och kommer att höra det igen. Allvarligt talat, Reinfeldt, detta är faktiskt lite torftigt. Har regeringen redan gått i opposition?

Löfvens besked om att "Vi kommer att komma överens" är heller ingen taktisk succé. Om vad?

SVT:s partiledardebatter är rimligen varje spinndoktors dröm. Tänk tanken att en söndagskväll i direktsändning presentera en stor nyhet från regeringen som sedan skulle kunna rulla vidare i veckan. Plötsligt skulle Stefan Löfven bli tvungen att improvisera och gå ifrån sina noga inövade repliker.

Löfven bör för övrigt fortsättningsvis avstå från att öva in citat från just Albert Einstein. Socialdemokraternas partiledare framstår nämligen inte som en retorisk Einstein när han ska leverera dem.

 

Partiledardebatter i tv är en speciell genre. Alla ska komma till tals. För rättvisans skull. Det innebär att när någon plötsligt är inne på ett intressant spår - jo, det händer! - så avbryts partiledaren av en Knutson eller en Hedenmo. Medan Göran Hägglund tillåts bluddra på grund av sin tidskvot.

Det innebär också att huvudmotståndarna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven inte får den tv-tid som många tittare faktiskt har förväntat sig.

Sveriges Television borde alltså i högre grad se till allmänintresset och låta Löfven och Reinfeldt ta större plats i debatten. Det där med tidsfördelade partiledardebatter är något som riksdagen kan fortsätta att ansvara för.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!