Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik Reinfeldt har rätt om "skitjobben"

TALADE. Fredrik Reinfeldt försvarade "skitjobben" på Moderaternas Sverigedagar i går. Foto: Emil Nordin

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Rädda barnen presenterade i veckan en rapport som visar att barnfattigdomen ökar i Sverige. Fredrik Reinfeldt ville inte bemöta den verklig­heten. Han nöjde sig med att döma ut organisationens förslag till lösningar som vänstervridna. Han ondgjorde sig också över att statistiken byggde på uppgifter från krisens 2009 - trots att SCB inte har några senare siffror. Det hela var stingsligt och ovärdigt.

Fredrik Reinfeldt borde i stället ha utvecklat det han berättade om i sitt tal på Moderaternas Sverigedagar i går, om sitt möte med ett 17-årigt ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Pojken i fråga hade ett och ett halvt års utbildning, berättade statsministern, och undrade hur han ska kunna konkurrera med svenska barn i samma generation, med åtminstone 12 års skolgång. Det underförstådda budskapet var att Sverige behöver den sortens okvalificerade arbeten som Socialdemokraterna traditionellt sett har velat bli av med.

 

De flesta flyktingar har betydligt högre utbildningsnivå än pojken statsministern mötte. Men många har ohyggligt svårt att få jobb ändå. Det är i hög grad deras barn som bär upp barnfattig­domens sorgliga siffror. Bland barn med utländsk bakgrund lever 31,9 procent i fattigdom, medan samma öde bara drabbar 6,3 procent av barnen till två svenska föräldrar.

De utlandsföddas fattigdom har dessutom ökat i många år medan den långsiktiga trenden för "svenska" barn är minskat armod. Att bekämpa barnfattigdom handlar alltså bara till en väldigt liten del om ersättningsnivåer i socialförsäkringar och bidragssystem. Det viktiga är att se till att den allt större grupp människor som står helt utanför integreras på arbetsmarknaden. De som står svarslösa inför den utmaningen har ingenting att sätta emot barnfattigdomen.

 

Fredrik Reinfeldt gjorde rätt i att försvara den sortens arbeten som ofta döms ut som skitjobb. Den socialdemokratiska idén om att alla låg­produktiva jobb bör rationaliseras bort, och att allting kan lösas med utbildning, är inte längre kompatibel med verkligheten. Det behövs en arbetsmarknad för dem som inte talar ordentlig svenska, ­saknar relevant utbildning, och inte behärskar alla sociala koder. Vägen dit är inte lätt men den går i alla fall inte genom höjda minimi­löner och hårdare arbetsrätt. Även om Fredrik Reinfeldt inte har några definitiva lösningar bådar det gott att han åtminstone har rätt problem­beskrivning.

Men något han missade i går, och ofta har missat förr, är att alla inte kan arbeta. I går hyllade han de arbetande som "samhällets ryggrad", utan att överhuvudtaget nämna dem som inte är skapta så att de kan jobba för fullt. Det lämnade en obehaglig bismak - man kunde lätt tolka uttalandet som att de som inte är förmögna att arbeta ska betraktas som parasiter. Reinfeldt borde ha insett det, och slagit fast att en välfärdsstat självklart tar väl hand om sina svagaste.