Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson

Fredrik Krohnman: En kall ideolog, inte en galning

Publicerad
Uppdaterad
I går påbörjades häktningsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik. I rättsalen sitter han ensam. Men hans tankegods delas av flera.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det har bara gått dagar sedan terrorattackerna i Oslo och på Utöya. Ännu är inte omfattningen av Anders Behring Breiviks besinningslösa dödande helt klarlagt. Flera ungdomar saknas fortfarande. Sorgen vi delar med våra norska systrar och bröder kommer att prägla oss länge.
Det är mänskligt att tänka, eller hoppas på, att detta var en ensam galnings illdåd. En människa som helt tappat greppet om verkligheten.

Om Breivik agerat själv eller inte vet vi ännu inte, även om han själv hävdar att han utfört terror - dåden på egen hand.
Polisundersökningen går vidare.
Det vi vet är att hans tankegods delas av flera. Breivik har befunnit sig i en antimuslimsk miljö. Han har i många år varit medlem i norska Fremskrittspartiet. Efter att han lämnat rörelsen har han varit en frekvent debattör på olika nätforum, där han vädrat sitt hat mot det mångkulturella samhället och uttryckt rädsla över "den pågående islamiseringen". I sitt eget terrormanifest beskriver Breivik hur "kulturmarxister infiltrerat det politiska etablissemanget".

Det som skedde i Norge var ingen vansinnesfärd med bil i gamla stan. Det var ingen galning som på måfå gav sig på folk med tillhyggen i tunnelbanan. Det var en attack präglad av ideologiskt hat. Dådet var minutiöst planerat och målen var ideologiskt utvalda.
En del nätkommentarer från borgerliga debattörer fortsätter ändå att utmåla Breivik som en ensam galning. Ingen frisk människa skulle ens kunna överväga att begå något liknande brott. Men i så fall borde väl ingen frisk människa heller försöka spränga sig med bomb nära Drottninggatan i Stockholm. Då gick det snabbt att måla in förövaren i en politisk kontext. Det borde inte vara svårare att göra likadant nu.
Anders Behring Breiviks manifest beskrivs som ideologiskt förvirrat axplock. Det är föga förvånande. Likheterna mellan våldsverkande extremister är många oavsett hemvist. De anser sig ha en moralisk rätt att med våld som medel påtvinga omgivningen sin ideologi; det är inte ovanligt att de inspireras av varandras metoder.

I föreställningen om att samhället står inför en kulturmarxistisk infiltration och under hot av en islamiseringsprocess har Anders Behring Breivik många meningsfränder.
De finns på nätet, och de finns, som tidskriften Expos Daniel Poohl väl uttryckt det, i kölvattnet bakom de framgångsrika antimuslimska partierna runtom i Europa.
Den markanta skillnaden mellan Anders Behring Breivik och hans meningsfränder är metoderna.
Medan antimuslimska partier och andra bredare antimuslimska krafter har valt propaganda och sedvanligt parlamentariskt arbete som tillvägagångssätt har Breivik valt att ta till våld, vapen och död.
För att kunna bekämpa terrorism och extrema ideologier måste vi erkänna deras existens såväl som varifrån de kommer.
Dagarna efter att nära ett 100-tal unga norska socialdemokrater mist livet råder inget tvivel.

Högerextremismens och islamofobins tankegods har närt en extrem terrorist. Det är lika naivt som farligt att låtsas något annat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag