Fram för fler utlänningar i SVT, för språkens skull

WEISSENSEE. Första delen av tredje säsongen går i reprisen på onsdag 23.15 i SVT. Den som inte orkar vara uppe kan kolla på svtplay.

Man vet att sommaren kommit när SVT:s tablå fylls av nordiska program. Det vore vettigare att satsa på franska, spanska och tyska - för att hjälpa elever och deras anhöriga.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenska elever är måttligt intresserade av att lära sig fler främmande språk än engelska. Utbildningsminister Jan Björklund (L) införde meritpoäng för gymnasister som valde att fortsätta med den spanska, tyska eller franska de läst i grundskolan. Likaså extrapoäng vid högskoleansökan för dem som tagit de högsta kurserna i engelska.

Det fick viss effekt. Fler grundskoleelever kämpade på med sitt B-språk för att kunna skaffa de värdefulla meritpoängen på gymnasiet. Våren 2017 hade 42 procent av de firande studenterna på högskoleförberedande program läst sitt andra främmande språk i två år. 

Två tredjedelar av teoretikerna hade också läst det sjunde steget i engelska. 

Men språkdörren kan stängas av barn och föräldrar redan på mellanstadiet. Inför denna hösttermin har det varit obligatoriskt att göra språkval inför årskurs sex. 

Tyskland satsar miljoner på svenska elever

Det vanligaste valet är spanska. Men det näst största är det som kallas svenska/engelska - som ska vara hjälp för språksvaga, men ofta urartar till fritidsklubb. Eleverna i svengelskan blir fler under högstadiets gång, våren 2017 gick var fjärde nia på de timmarna.

Betydligt färre elever hade tyska och ännu färre franska. Tysk-svenska handelskammaren dinglar nu med några miljoner kronor till skolor som vill ordna elevutbyte, ta in föreläsare eller fortbilda lärare. 

Tyvärr är behörighetsgraden bland lärarna i moderna språk otillräcklig. Det är värst i spanska, bara 60 procent. Men om handelskammarpengarna kan få upp andel tre av fyra bland tysklärarna så är det bra.

Skolverket vill klokt dra ner svengelskan

Skolverket vill ta bort möjligheten att välja svenska/engelska i grundskolan utom för de elever som verkligen behöver specialundervisning. Det är klokt. Men vi behöver hjälpas åt på fler håll för att språkintresset ska öka.

Svenska barn och unga är omgivna av engelska, och hyggliga på det. Men de - liksom alla vuxna - behöver höra mer av de främmande språk som finns på schemat. Här skulle SVT kunna göra sitt. Inte bara sända enstaka tyska storserier som Weissensee, där tredje säsongen just drog i gång, utan också vanliga deckare, naturprogram och dokumentärer.

Nog av hurtiga norrmän och pyssliga danskar

Det borde gå att köpa in hyfsade program från en stora spanskspråkiga världen och från den frankofona också. SVT kunde sända dem på sommarkvällar likväl som dessa eviga norrmän som knatar på fjället, danskar som gör återvinningspyssel och finländare som lagar mat.

Visst, kidsen kollar sällan tablå-tv. Men om de äldre generationerna får höra skolspråken och läsa textremsor kan de lättare hjälpa till med tips och läxor. 

Man borde lika gärna kunna titta på Granjero busca esposa, Bauer sucht Frau eller L´Amour est dans le pré som Bonde söker fru. I alla fall i väntan på de spanska, tyska och franska tolkningarna av norska tonårssuccén Skam. 


Läs också: Läs tyska! Viel Spaß! 

Språk für alle gör ont värre