Fortfarande extremister

Foto: Roger Vikström

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Julen närmar sig och inom kort presenteras årets värd för SVT:s klassiska firande. Förra månaden var komikern Gina Dirawi - känd för en succéartad insats under Melodifestivalen - en av favoriterna till det ärorika uppdraget, enligt ett spelbolag.

Den nyheten hade Christoffer Dulny, politisk samordnare för Sverigedemokraterna i riksdagen, svårt att svälja. På sin Facebooksida skrev han upprört att en muslim inte bör "hålla i firandet till en av de största kristna högtiderna".

Det var sajten "Inte rasist men.." som fångade upp inlägget och det rymmer onekligen viss komik. Kopplingen mellan Kalle Anka och Jesus är ganska svag för de flesta. Men Dulnys kränkthet säger också något numera ofta förbisett om hans parti.

SD benämns ofta som "invandringskritiskt". Men de vill så mycket mer än att bara begränsa invandringen. De förespråkar en nationalistisk chauvinism enligt vilken en duktig ung svensk kvinna inte bör leda ett tv-program på grund av sin trostillhörighet. Enligt SD räcker det inte att vara född eller medborgare i Sverige för att räknas som svensk. Partiet har en egen, godtycklig definition av svenskhet som det enligt Jimmie Åkesson är osäkert om Nyamko Sabuni - svensk minister - lever upp till.

Sverigedemokraterna har genomgått stora förändringar sedan partiet föddes ur Vit makt-rörelsen. Men kärnidén är fortfarande att, som man sa förr, "bevara Sverige svenskt", även om andra innebörder lagts i orden. På grund av intressegemenskapen pågår ett ständigt utbyte mellan SD och dess kusiner inom än mer extrema grupper.


SD:s riksdagsman Stellan Bojerud uttalade sig nyligen om det thailändska kynnet på en nynazistisk sajt. En av dess ledamöter i kommunfullmäktige i Östra Göinge försvarade i somras en förtalsdömd nazist genom att argumentera för raslärans giltighet.

Partiet tar avstånd från rasism men det kryllar av människor som gör grovt rasistiska uttalanden.

I den senaste opinionsmätningen från Expressen/Demoskop får SD ett stöd på hela nio procent. Det beror inte på att väljarna blivit mer rasistiska - enligt de flesta mätningar har toleransen snarare ökat. Men det har alltid funnits en ansenlig mängd som vill se minskad invandring och för fler av dem framstår nu Sverigedemokraterna som ett acceptabelt parti.

Tyvärr har de övriga partierna överlåtit hela invandringsdebatten åt SD. Samtidigt ställs partiet sällan till svars för sin extremism.


SD motsätter sig satsningar på integration eftersom partiet inte tror att olika slags grupper kan leva tillsammans. Ledande SD-företrädare har också stämplat HBT-personer som en farlig nymodighet och partiet vill kraftigt begränsa aborträtten.

Sverigedemokraterna är ett extremistparti som inte bara vill begränsa invandring utan all social utveckling som skett de senaste 50 åren. Det är dags att partiets ideologi börjar skärskådas i sin helhet.