Försvaret M glömde

Sverker Göransson hävdar att Sverige kan försvara sig - i en vecka.
Foto: Robban Andersson

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

SÄLEN. Dagens försvarsfråga: Hallå! Hallå! Var är du Cecilia?

Under en knallblå himmel och med gnistrande snö utanför fönstren invigs Folk och Försvars årliga konferens. Och vi är många som undrar på vilket ställe solen skiner över Försvarsberedningens ordförande, den moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren.

Sveriges för stunden viktigaste försvarspolitiker, näst efter försvarsministern, skolkar från årets viktigaste försvarspolitiska konferens. Widegren ville hellre flyga i väg på semester utomlands.

Hoppas solen skiner vid poolen, Cecilia, men den här typen av skolk skulle på en ordinär arbetsplats rubriceras som allvarligt tjänstefel. Och rendera en skriftlig varning från arbetsgivaren.

Widegrens frånvaro blir i alla fall en talande symbol för Moderaternas ointresse för försvarspolitik. Fosterlandet och Försvaret är numera arkiverat under F på partihögkvarteret i Gamla Stan.


Jag minns en utfrågning i Expressens valstuga i somras i Almedalen. ÖB Sverker Göranson hade varnat för att marinen kanske måste skrotas, men försvarsminister Karin Enström (M) kunde sensationellt nog inte svara på frågan om hon ville ha mer pengar till försvaret.

Två moderata försvarsministrar har deserterat. Ett tredje avhopp vore fullständigt förödande. Det borde rimligen ge Karin Enström en styrkeposition mot finansdepartementet. Om hon hade den ambitionen.

I de nya Moderaternas värld är försvarspolitik något kameralt - Anders Borg-doktrinen. Om Försvarsmakten levererar en budget i balans så är det goda tider. Själva grundtanken med att över huvud taget ha ett försvar, landets försvarsförmåga, är av underordnad betydelse.

Visst är det välkommet att finanserna är i ordning, men det är delvis en Potemkinkuliss, då en massa materialinköp har skjutits på framtiden, samtidigt som regeringen satsar 90 miljarder kronor på Super-Jas.


För att ha råd med flygplanen kommer flygvapnet tvingas krympa med en JAS-division. Huruvida försvaret sedan kommer ha råd att flyga och öva tillräckligt med de nya, dyra flygplanen står skrivet i stjärnorna. Dessutom talar mycket för att försvarsreformen är underfinansierad när det gäller notan för personalförsörjningen.

Sverker Göransons utspel om att Sverige bara kan försvara sig en vecka hade fått forna tiders moderater att gå i taket. Men i stället kommer vi att få se ett rollbyte och en ny försvarsallians där socialdemokrater och folkpartister går ihop och kräver högre försvarsanslag.

Och det är försvarsminister Karin Enström - extremt lojal till Borg-doktrinen - som har utsett den omvittnat minst lika extremt partiolojala Cecilia Widegren till ordförande i Försvarsberedningen.

Kanske ändå lika bra att hon skolkar. Vad har Widegren för spännande att säga när hon efter semestern åter står där i givakt och lyder order från de moderata generalerna Borg och Reinfeldt. Att Försvarsmaktens ekonomi är i balans?