Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskola till alla

Statsministern hyllade förskolan som blivit en pedagogisk resurs och social utjämnare. Foto: Shutterstock

I Sverige omfamnas förskolan i princip av alla politiker.

Undantaget är den lilla spillran av hemmafrunostalgiska kristdemokrater.

När Fredrik Reinfeldt höll sitt stämmotal i Norrköping i går steg en veritabel lovsång ur hans strupe: Förskolan har gått från att vara barnpassning till att bli en pedagogisk resurs och social utjämnare.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I USA är man förstås mer skeptisk. Bara några få procent går i "preschool", och när forskare samlas till ett symposium om förskolan lyder rubriken: "För många bevis för att vi ska kunna ignorera dem: Nya rön om fördelarna med en omfattande högkvalitativ förskola."

Enligt dessa nya rön är förskolan en smart offentlig investering. För varje dollar man satsar får man mellan tre och sju dollar tillbaka. Barnen lär sig läsa, skriva och räkna tidigt. Det försprång de får minskar visserligen under skolåren, men det finns positiva långtidseffekter: Dagisbarnen går ut high school i högre grad än sina kamrater, pluggar fler år, tjänar mer, begår färre brott och råkar ut för färre tonårsgraviditeter.

Alla krafttag måste till

Alla barn utvecklas av att gå på förskolan, men störst nytta gör dagis för barn till låginkomsttagare och barn med särskilda behov, finner forskarna. Och tvåspråkiga barn har lika stor, om inte större, nytta av förskolan än enspråkiga.

I ett Sverige där segregationen tilltar måste alla krafttag till för att minska gapen. Förskolan är ett givet verktyg. Sexårsverksamheten borde bli obligatorisk. Och ser vi på förskolan som en pedagogisk och socialt utjämnande institution, inte som barnpassning, är det självklart att barn till arbetslösa och föräldralediga måste inkluderas i högre grad än nu. I dag har de rätt till 15 timmar i veckan. Folkpartiet lutar åt att öka det till 30 timmar. Det är ett tänkvärt förslag. Socialdemokraterna vill ha allmän förskola från två år i stället för dagens tre. Också det är ett bra förslag.

Men kvantitet är inte allt. De amerikanska forskarna understryker att förskolan måste ha kvalitet för att göra skillnad. Barngrupperna får inte vara för stora och det måste finnas en pedagogisk idé om vad man vill lära ut för färdigheter. Lärarna måste vara uppmuntrande, både intellektuellt och känslomässigt, och ge feedback. Om föräldrarna involveras, desto bättre; det kan till och med leda till förbättrad hälsa och friskare tänder hos barnen.

Måste satsas eftertanke

Det måste alltså satsas eftertanke, fokus och resurser på förskolan. Dessutom borde kristdemokraternas vansinniga vårdnadsbidrag givetvis tas bort. Det stjäl pengar från barnomsorgen och lockar resurssvaga kvinnor, inte minst invandrade, att hålla barnen hemma.

"Alla barn är olika", brukar KD-ledaren Göran Hägglund försvara sig med. Men alla barn har lika stort behov av att lära sig svenska, att lära sig skriva, läsa, räkna. Vi behöver mer och bättre förskola till fler barn. Allt annat är att skjuta framtiden i foten.