Foto: ROGER VIKSTRÖM
 Foto: ROGER VIKSTRÖM

Försiktige Fredrik

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det borde ha varit en enkel match för Fredrik Reinfeldt. Enligt Synovates senaste mätning känner 63 procent av svenskarna förtroende för Reinfeldt mot bara 22 procent för Sahlin. Ändå blev det en oväntat jämn duell i det allra sista avsnittet av "Rakt på med K-G Bergström".
Ledtemat var det brukliga: Sahlin anklagade regeringen för passivitet medan Reinfeldt kontrade med att Alliansen tar ansvar för statsfinanserna. Slösa står mot Spara i svensk politik.
I grunden har Reinfeldt rätt när det gäller oppositionens ekonomiska lättsinne. Socialdemokraterna har kastat fram det ena miljardpaketet efter det andra och vill skriva ut checkar in blanko till de amerikanska biljättarna. Frågan är varifrån pengarna ska tas. S pekar gärna på regeringens skattesänkningar, men eftersom man godtar dem retroaktivt så duger det knappast som besparing. Att höja inkomstskatterna i dagens konjunkturläge vore dessutom en katastrofal stimulanspolitik.
Problemet är att Reinfeldt går för långt i sitt försiktighetstänkande. Vi upplever just nu en historisk ekonomisk kris. Då går det inte att underkasta sig traditionell budgetdisciplin, som om vi bara upplevde en vanlig recession.
Framför allt gäller det att stoppa krisen från att nå offentlig sektor och utlösa massuppsägningar under 2010. Lyssnar man på Anders Borg på sistone verkar det som om regeringen har insett detta och tänker öka statsbidragen till kommuner och landsting i vårproppen om några veckor.

Men i tv-debatten sådde Reinfeldt tvivel kring detta. Han vägrade utställa några löften om mera pengar och gled undan alla frågor. Det är illavarslande. Alliansen måste se upp så att det statsfinansiella traumat från 90-talet inte förlamar politiken. Budgetdisciplin är en dygd, men exceptionella tider kräver exceptionella åtgärder. Det är inte hela världen om budgetunderskottet drar iväg tillfälligt.
Sahlin kan därför komma att få rätt i sina anklagelser om att regeringen är för passiv. Sanningen är att regeringens bästa gren hittills har varit att hantera högkonjunkturen - inte krishanteringen.
Det var först när duellen flyttade över till andra politikområden som Reinfeldt överglänste sin debattmotståndare. I klimatdiskussionen visade han att han både behärskar frågorna som få andra och har ett brinnande engagemang. Det bådar gott inför Sveriges EU-ordförandeskap i höst och klimattoppmötet i Köpenhamn i december.
Reinfeldt behöver visa samma glöd och handlingskraft när han debatterar jobbkrisen.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag