Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förorten behöver annat än hemslöjd

FEL FOKUS. Alice Bah Kuhnke, MP, vill satsa på kultur i miljonprogramsområden. Men bristen på hemslöjd är knappast förortens största problem. Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån

Att regeringen vill lägga ned Medelhavsinstituten för att spara 22 miljoner kronor har väckt stor uppmärksamhet. Att den samtidigt vill satsa mer än tio gånger så mycket på kultur i "miljonprogramsområden" har fått mindre rubriker.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I budgeten definieras inte närmare vilka områden som ska få pengar. Men av kontexten att döma lär det snarare handla om nedslitna höghusområden än om de villakvarter som faktiskt utgör en tredjedel av miljonprogrammet.

När kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, presenterade satsningen i Örebro verkade hon anstränga sig hårt för att inte göra en uppdelning mellan vi och dom. Det misslyckades hon med nästan omedelbart.

"Våra miljonprogramsområden är viktiga områden. Där lever människor som är precis som du och jag, men som ofta lever i miljöer som inte är de mest stimulerande", sa Bah Kuhnke till Örebrosajten Knytpunkt.com (ledarsidans kursivering).

 

Hon betonade också vikten av att satsningen görs tillsammans med lokala aktörer. "Vi utgår från inställningen: 'nothing about us, without us'", förklarade statsrådet.

Ska man tolka det som att det är förortsborna själva som krävt mer pengar till "konstnärlig gestaltning av områdenas boendemiljöer"?

Kultursatsningen kommer förmodligen inte att ha någon stor praktisk betydelse. Den kvarts miljard som regeringen stoltserar med innebär mellan 50 och 60 miljoner kronor per år. Utslaget på Sveriges omkring 150 utanförskapsområden betyder det lite drygt 300 000 kronor per förort och år.

Däremot sänder regeringen en olycklig signal med sitt beslut. Trots ministerns försäkran om att miljonprogramsområdena bebos av människor "som du och jag" är deras problem tydligen av en annan art. Då krävs det specialsatsningar för att "utveckla teater och hemslöjd", exempelvis.

 

När förra riksdagsledamoten Nalin Pekgul, S, utvecklade sin kritik mot bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, i ledarredaktionens podcast "Politiknörden" var det just projektpolitiken hon riktade in sig på.

Pekgul menar att vurmen för tillfälliga projekt rentav kan göra mer skada än nytta. Hon ser de projektpengar som östs över förorten som en förklaring till att organiserade konservativa krafter kunnat flytta fram sina positioner. Det som verkligen krävs är varaktiga satsningar på skolor, vårdcentraler och kommunikationer, menar Pekgul.

 

Den nya regeringen har gjort en stor poäng av att man avskaffat posten som integrationsminister. Istället ska integrationsfrågan "genomsyra" alla politikområden.

Av budgeten att döma finns en risk att vi nu får det sämsta av två världar. Ingen dedikerad minister som kan ta tag i verkliga integrationsproblem, som det stora sysselsättningsgapet. Däremot en fortsatt symbolpolitik manifesterad i diverse projekt.

Bristen på hemslöjd är dock knappast förortens största problem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!