Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förlåt, Finland! Vi fattar att ni tröttnar

Magnus Swanljung, politisk reporter på svenska Yle menar att Finland står inför ett vägskäl om huruvida de ska gå vidare i sin ansökan att gå med i Nato ensamma eller tillsammans med Sverige.
Både Jimmie Åkesson och Magdalena Andersson gör nu inrikespolitik av Nato-frågan.
Foto: OLLE SPORRONG
Finland ska inte behöva vänta på käbblande Sverige längre.
Foto: Andrzej Rostek / Shutterstock

Magdalena Andersson är så oroad över ordkriget mellan Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson att hon nu startat ett eget ordkrig med statsministern i Natofrågan.

Finland ska inte behöva vänta på käbblande svenskar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter en helg av koranbränning i Stockholm följt av protester från Turkiets president Erdogan öppnade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på tisdagen en liten glipa för att landet kanske kan tänka sig att gå med i Nato även utan Sverige.

Huvudbudskapet är fortfarande att inträdet ska ske gemensamt. Men det är faktiskt begripligt om Finland nu börjar tappa tålamodet med Sverige.

En Erdogandocka här och en koranbränning där – den senaste tiden har diverse aktioner från de politiska ytterkanterna satt agendan för den svenska Natodebatten. Det är svårt att undvika i ett land med en så vidsträckt yttrandefrihet som Sverige.

Men nu har polariseringen och splittringen även nått de stora svenska partierna. Den tidigare borgfreden i Natoprocessen är numera ett minne blott.

Den evigt grälsjuke Morgan Johansson, som Socialdemokraterna obegripligt nog har utsett till sin utrikespolitiske talesperson i detta känsliga läge, har under en längre tid försökt göra inrikespolitik av saken.

Men nu har den sjukan även spridit sig till partiledarna. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson gick på måndagen ut och kritiserade statsminister Ulf Kristersson för att han uttryckt sin sympati med muslimer som upprörts över koranbränningen.

Förlåt, Finland, ni får gå före in i Nato om det behövs.

Det uttalandet fick i sin tur Magdalena Andersson, S, att gå ut i Svenska Dagbladet och vädra sin oro.

– Ett öppet ordkrig mellan statsminister och partiledare är så klart inte hjälpsamt i den här situationen, sa oppositionsledaren samtidigt som hon alltså startade ett eget ordkrig med Ulf Kristersson och kritiserade honom för regeringens hantering av förhandlingarna med Turkiet.

Och visst kan man vara kritisk mot att regeringen inte hållit huvudet mer kallt. Det är exempelvis oklart om den intensiva skytteldiplomatin med Ankara överhuvudtaget har fört processen framåt.

På samma vis kan man kritisera att Magdalena Andersson som statsminister lät en politisk vilde diktera utrikespolitiken gentemot kurdiska grupper i Syrien och att riksdagsledamöter i det dåvarande regeringsunderlaget öppet viftade med PKK-flaggor.

Men för Sveriges skull borde ledarna för de stora partierna kunna ta kritiken internt och visa enad front utåt.

Det här är inget Twitter-bråk. Fienden sitter inte i riksdagsbänken bredvid. Ryssland bedriver ett anfallskrig mitt i Europa som skördar hundratals dödsoffer varje dag.

För finländska politiker, med sina historiska erfarenheter och den långa gränsen mot Ryssland, måste det lättsinniga käbblet i Sverige framstå som surrealistiskt.

Det bästa vore förstås om både Finland och Sverige snabbt kan släppas in i Nato. Men om det inte är möjligt har vi ingen rätt att kräva att finländarna solidariskt ska stå kvar i farstun medan vi käbblar.

Förlåt, Finland, ni får gå före in i Nato om det behövs.


 Nato-chefen om Sveriges ansökan

Jens Stoltenberg om Sveriges ansökan.