Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förläng den generösa korttidspermitteringen

I mars levererade Volvo CE i Eskilstuna hjullastare till försvaret. Sedan dess har många av de 2 000 anställda varit permitterade, och blir så till och med november.Foto: Pressrelease volvoce.com
Finansminister Magdalena Andersson bör lyssna på LO-ekonomerna som föreslår förlängning av de generösa permitteringsstöden.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetslösheten stiger snabbt. Företag med osäkra utsikter för hösten behöver fortsatt generöst permitteringsstöd.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I mars var arbetslösheten, enligt SCB:s mätmetod, 7,1 procent. Sedan dess har den tickat upp, i juni till 9,3 procent.

Framför allt har yngre kvinnor med tillfälliga anställningar mist jobbet. Antalet arbetade timmar i hotell- och restaurangbranschen var 41 procent lägre än i fjol.

Transportsektorn krympte med mer än en tredjedel. På verkstadsområden försvann var femte timme.

Och det kan bli värre. Än så länge har över en halv miljon anställda varit korttidspermitterade, men möjligheten att skicka hem folk fyra dagar i veckan med statligt stöd försvinner 31 juli. 

Då blir 60 procents permittering max, precis som tidigare. Det är inte bra. Många företag, stora som små, ser ännu hösten som ett oroande blankt blad. 

Till exempel meddelade Volvo CE i Eskilstuna, med 2 000 anställda, att de förlänger sina permitteringsåtgärder till och med november.

I oktober borde företagen fått bättre klarhet om marknadsutvecklingen

För att inte varsel ska träda i kraft i onödan bör regeringen förlänga det extra stödet för korttidsarbete i tre månader, till och med oktober. Då borde läget ha klarnat.

Stödfloran för företag är varierad och på många sätt inriktad på större företag med vassa ekonomi- och personalavdelningar. 

Den sänkta arbetsgivareavgiften, som gällde från mars till och med juni, gavs inte med automatik hos Skatteverket. Det gällde att kryssa i rätt ruta. 

Stödet för korttidspermittering - eller korttidsarbete som det heter nu - söker man hos Tillväxtverket.

De företag som tappade mer än 30 procent av sin omsättning i mars och april jämfört med i fjol kan få omsättningsstöd genom Skatteverket.

De tre första veckorna bidraget kunde sökas var det bara 10 000 företag som gjorde det. Av uppskattningsvis 180 000 berättigade.

Om de få ansökningar beror på att företagarna tagit semester är det ett gott tecken, de står inte på konkursens brant

Det kan bero på semestertider, och är i så fall ett gott tecken. Om företagen stått på konkursens brant hade de agerat kvickt.

Det kan också bero på att småföretagare inte är orienterade i stöddjungeln, och att ansökningar fordrar administrativa krafter som inte finns.

Fastighetsägare som har givit företagare hyresrabatt kan söka stöd hos Boverket. Har man sedan frågor är det handläggare på sju länsstyrelser man ska vända sig till.

Hittills har ansökningarna varit få även här. I förra veckan hade länsstyrelsen i Dalarna fått in 421 ärenden från de fyra län som ska hanteras. Av beräknat 2 000 till 3 000 möjliga.

När nästa kris kommer bör Sverige ha kommit närmare det där sök-på-ett-ställe -idealet som det talats om så ofta.

Nu gäller det att rädda vad som räddas kan. Extra permitteringsstöd ska naturligtvis inte vara eviga, lika lite som extra höjd a-kassa. 

Ju förmånligare a-kassa, desto högre arbetslöshet. Det är väl belagt. Långvariga stöd till krisföretag hindrar en omställning till nya, mer produktiva verksamheter. 

Med det sagt. Tre månader till med generösa permitteringsmöjligheter är mer en chans än en risk.