Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företagen får betala för januarigängets splittring

Januaripartiernas laguppställning när direktstödet till företag presenterade på Valborg. Emil Källström, Centerpartiet, finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) Mats Persson, Liberalerna.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikshushållare Magdalena Andersson (S).Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett direktstöd under två månader kommer inte att räcka. Januarigänget borde redan nu flagga tydligt för att det kommer mer.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns stora skillnader i januaripartiernas syn på företagsstöd. Centern skulle helst förvandla Sverige till ett enda stort, avreglerat rut-avdrag; Socialdemokraterna är de närodlades absoluta motsats. Skillnaderna förstärks nu av att S innehar finansministerposten. Rikshushållare älskar sina lador och vakar sniket över varje halmstrå. Magdalena Andersson är inget undantag. 

Det är en förklaring till att det tog så erbarmligt lång tid för samarbetspartierna att komma till skott med direktstöd till krisande företag. Det kan ha lett till att företag har gått under i onödan.

På Valborgsmässoafton presenterades till sist ett förslag: 39 miljarder kronor satsas på ett så kallat omställningsstöd till företag som har en omsättning på mer än 250 000 kronor och har tappat minst 30 procent av omsättningen under krisen. 

Flagga redan nu så att företagen inte kastar in handduken.

Stödet är retroaktivt, det vill säga siffrorna för mars och april 2020 jämförs med samma månader 2019. En fördel med det är att korten redan är lagda. Ingen kan lockas att sänka sin omsättning från 25 till 30 procent, säg, för att få rätt till stöd. 

Men två månader är en kort tid. Regeringen och samarbetspartierna har rätt i att staten inte har råd att hålla företag under armarna hur lång tid som helst. Men det är naivt att tro att två månaders stöd skulle vara tillräckligt för att företagen ska kunna ställa om till en helt ny verklighet. De flesta har betydligt längre leasing- och hyreskontrakt än så.

Många företag inom hotell- och restaurang har dessutom sina stora intäkter under sommarmånaderna. Om de börjar gå under i stor skala under semestermånaderna lär regeringen inte stå med armarna i kors. 

Det är alltså högst troligt att det kommer besked om mer stöd från staten. Men det borde man i så fall flagga tydligt för redan nu, så att företag inte kastar in handduken i onödan. 

Det lär komma fler krispaket.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har varnat för att satsa allt krut i början av krisen. Dels för att ”Vi måste kunna betala barnbidragen också i december”, dels med argumentet att det måste finnas medel att satsa när ekonomin ska sparkas i gång igen. 

Det är ett enögt resonemang. Om företag, som det har tagit många år att bygga upp, slås ut, blir det mycket svårare att få fart på ekonomin. Om människor har fått sparken och blivit av med sin vardagstrygghet, lär de spendera mindre sorglöst. Däremot, om företag kan övervintra och människor är trygga nog att bejaka sitt uppdämda behov av att konsumera, lär ekonomin vända uppåt av egen kraft.

Det lär komma fler krispaket. Men att de är många och kommer tätt är inte ett styrkebesked i sig – tvärtom. Det visar på problemet med en regeringsmajoritet som inte är samkörd. Priset för företagen kan bli högt.