Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbudet mot omskärelse väcker frågor om C:s politik

Mot Annie Lööfs och partiledningens vilja beslöt Centerpartiet i helgen att verka för ett förbud mot manlig omskärelse av icke medicinska skäl.Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är märkligt att just centerpartisterna är så valhänta inför frågor om hur det liberala samhället ska förhålla sig till religiösa traditioner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Frågan om religiös manlig omskärelse är inte enkel. Det är en sedvänja som ställer små pojkars rätt till kroppslig integritet mot föräldrars rätt att uppfostra sina barn i enlighet med sin tro - bland stora grupper, till exempel judar och muslimer, är omskärelse en central tradition.

Ingreppet är oåterkalleligt, men medför i regel mycket små risker. Om sedvänjan skulle drivas under jorden kommer riskerna för exempelvis infektioner däremot att öka. Såväl Socialstyrelsen som Sveriges kommuner och landsting förordar redan att sjukvården ska erbjuda omskärelse även av religiösa skäl.

Det är en klok ordning. Manlig omskärelse är ett område där pragmatism nog ger bättre utfall än principer. 

Centerpartiet ska verka för förbud

Centerpartiet har i stället valt att göra plakatpolitik av frågan. Partiet röstade i lördags på sin stämma i Karlstad med överväldigande majoritet för att verka för ett förbud av omskärelse på icke medicinsk grund.

Den motion som stämmodeltagarna först hade att ta ställning till gick ännu längre. Polis skulle vid misstanke ha rätt att begära kontroller av medicinsk personal, barn skulle kunna kräva skadestånd upp till 25 års ålder och - allra märkligast - straffsatserna skulle vara desamma som för kvinnlig könsstympning.

Ett relativt okomplicerat ingrepp vars syfte är att visa på barnets förbund med gud, jämställdes alltså med kvinnlig könsstympning som ofta ger livslånga besvär och vars själva syfte är att minska kvinnans sexuella njutning.

Beslutet från stämman verkar lyckligtvis inte få någon praktisk betydelse för politiken. Partiledaren Annie Lööf - som annars ofta brukar framhålla att C är ett folkrörelseparti - gick snabbt ut och beklagade det.

”Det här är ingenting vi kommer att skriva riksdagsmotioner om”, förklarade hon för Ekot.

Det är ett bra besked - utom möjligen för interndemokratin inom Centerpartiet. Men det väcker också frågor om synen på integration och mångfald inom partiet. 

Hög invandring aktualiserar frågor

Det finns en lång tradition av manlig omskärelse bland religiösa grupper som levt länge i Sverige. Men det är ett faktum att sedvänjan har blivit vanligare i landet i takt med att invandringen har ökat. Det är inte speciellt konstigt, i hela världen tros nära en tredjedel av alla män vara omskurna.

Hög invandring innebär ofrånkomligen att det sekulära Sverige kommer att bli mer som världen. På fler områden än tidigare kommer vi att behöva bestämma oss för hur det liberala samhället ska förhålla sig till olika religiösa och kulturella traditioner.

Det är märkligt att just centerpartisterna - med sitt starka fokus på en generös invandringspolitik - framstår som så valhänta inför den typen av frågor.

Därför är svenskarna så pessmistiska. Peter Santesson, Demoskop, förklarar i veckans avsnitt av Ledarsnack.