Förbjud slöjor i grundskolan

Publicerad
Uppdaterad
Så gott som alla läsare på Expressen.se webbröstar för ett förbud mot burka.
Önskar 96 procent att "klädpoliser" ska jaga täckta kvinnor?
Hoppas inte det.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
RELIGIÖS KLÄDSEL

Att förbjuda burka
på skolbarn är däremot en utmärkt idé.
Det är för det första inte tillåtet för någon att tvinga kvinnor att gå i burka. Folk ska få gå klädda hur de vill, vare sig det är i clowndräkt, burka eller minimal bikini. Det får man acceptera i ett fritt samhälle. Jag tvekar inte om att burkan och niqaben symboliserar en unken kvinnosyn, men tygstycken i det offentliga är inget att lagstifta om.
Lennart Pettersson, en av centerpartisterna som har motionerat om burkaförbud, drog i radio till med att han "nästintill dagligen" möter folk med burkor när han åker upp till jobbet i Stockholm.
Och jag som ser någon enstaka niqab på sin höjd under Ramadan, månaden då religiös klädsel har ett rejält uppsving, trots att jag bor i ett område med många muslimer.
Att det vimlar av burkaklädda mellan Stockholms central och Lennarts jobb i Riksdagshuset låter knappast troligt. Varför denna överdrift?
De som väljer att klä sig heltäckande, vägrar ta andra i hand och vägrar visa ansiktet får svälja att ID-kortet ogiltigförklaras eller att de flesta arbetsgivare säger nej tack. Center-Lennart behöver inte "hjälpa" frivilliga burkabärare genom klädförbud. De får själva ta konsekvensen av sina val.

En lättklädd ateist
kan inte förvänta sig att få jobb i moskén, lika lite som en burkaklädd kan kräva anställning på dagis. Svårare är det inte.
Detta tjafs om vuxna kvinnors klädsel i all ära, men det finns en grupp som med säkerhet inte gör tjusiga självständiga val. Varför pratar så få om barn som täcks från topp till tå?
Förbud mot hindrande klädsel borde för länge sedan ha införts i grundskolor. Inklusive friskolor.
Barn går i skolan för att utvecklas och lära sig saker, inte för att lindas in i tyg som hindrar deras rörelsefrihet eller för att representera föräldrarnas religiösa identitet.
Inger Stark, Vänsterpartist i Stockholm, uttrycker det bra: "När det gäller barn är det ingen diskussion tycker jag, de ska inte bära sjal eller heltäckande klädsel, de ska kunna leka fritt och utvecklas till fria självständiga individer."
Hon har helt rätt i att barn ska kunna leka fritt, men är ganska ensam om att driva frågan.

"Det är viktigt att
vi inte hamnar i den rasistiska fållan", sa exempelvis Pernilla Zethraeus (V) för några år sedan när hon varnade för förbud. Varför så omöjligt att dra en gräns för föräldrarnas religiösa krav?
"Jag vill inte bli kallad rasist!", försvarar sig den ängslige.
Är det något som andas rasism är det snarare de dubbla måttstockarna: att se mellan fingrarna när just "de där andra barnen" fråntas självklara fri- och rättigheter.
Nu invänder kanske någon och menar att burkaförbud skulle "stänga muslimska flickor ute". Svaret är att det skulle det inte alls. Obligatorisk grundskola är inte universitet. Alla barn ska gå i grundskola, vi har skolplikt. Problem solved.
Det är svårt att lära sig att cykla eller simma i tältliknande kläder, svårt att skaffa sig de där förutsättningarna vi så gärna förespråkar.
Barn väljer inte att gå i heltäckande. Det är dessa småtjejers ofrihet vi borde bråka om. Inte att en handfull kvinnor går i burka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag