Släpp in snorungarna på förskolorna igen

Om varje snuvigt barn ska hållas hemma i två dagar efter att det blivit friskt kommer föräldrarna knappt att kunna arbeta alls. Bilden är en genrebild.
Foto: COLOURBOX / COLOURBOX
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu när förskolepersonalen är vaccinerad är det hög tid att slopa kravet på två symtomfria dagar hemma efter varje förkylning.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På onsdag lättar restriktionerna och svenskar kan trängas på dansgolv, äta middag i stora sällskap och gå på fartiga fotbollsmatcher igen. Hög vaccinationstäckning betyder att de flesta inte längre löper någon större risk att bli allvarligt sjuka, och vardagen kan börja återgå till det normala. 

Ändå – trots att barn i regel inte blir särskilt sjuka, och de anställda i förskolan haft lång tid på sig att ta båda sprutorna – hänger de stenhårda reglerna kvar. Stanna hemma vid minsta nästäppa och håll ett tillfrisknat barn hemma i två dagar extra. Det är inte rimligt.

Förra året slog svenska föräldrar rekord i vab: Totalt togs det ut 8,3 miljoner dagar med tillfällig föräldrapenning. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2019. 

Frånvaron var sannolikt ännu större. En studie från Västsverige under perioden 2005–2012 visade att den verkliga sjukfrånvaron i förskolan var tre gånger så hög som uttaget av tillfällig föräldrapenning. Föräldrar vill inte sätta kollegerna i klistret och många försöker därför att vobba, det vill säga att jobba hemifrån och samtidigt ta hand om sin krassliga krabat. Under förra året ökade vobbandet – 40 procent av tjänstemännen i privat sektor uppgav att de vobbat mer under pandemin, enligt en undersökning från Unionen

Att ta hand om ett sjukt och ynkligt barn samtidigt som man ska koncentrera sig på sina arbetsuppgifter är svårt. Men att underhålla ett friskt och uttråkat barn samtidigt som man sitter i Zoom-möten är ännu svårare.

Det finns en jämställdhetsaspekt i detta, som borde intressera en feministisk regering: Tidigare vabbade kvinnor mest och män vobbade, men nu leder kvinnorna båda ligorna. Svenska kvinnor tar alltså ett ännu större ansvar för sjuka barn nu än de gjorde innan coronapandemin slog till.

Vabbracet under 2020 kostade Försäkringskassan 8,1 miljarder kronor. Andra kostnader är inte lika synliga. Hur har svenska företag påverkats av att personalen är borta, eller vobbar och inte får lika mycket gjort? Hur mycket högre arbetsbelastning blev det för medarbetarna i välfärden, när deras kolleger var frånvarande oftare? Och hur högt kommer priset att bli för alla barn som knappt hunnit sätta sin fot på förskolan på grund av en envist snorig näsa?

Förskolan är viktigast för de barn som redan har det svårt, med språket eller hemsituationen. Det vet regeringen, åtminstone när det är obligatorisk förskola som debatteras. Men varför tar socialminister Lena Hallengren (S) inte med sig det barnperspektivet när det gäller restriktionerna?

Självklart kan enskilda förskolor behöva hålla fast vid hårdare regler, exempelvis om det går barn med nedsatt immunförsvar där. För alla andra är det hög tid att Folkhälsomyndigheten ändrar råden.

Häv kravet på att föräldrar ska stanna hemma från jobbet i två dagar extra för att vårda friska barn. Vi kan inte ha vabruari året runt.