Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar borde skämmas över tomma fritidsplatser

Kanske sitter personalen ensam och fikar i köket. Barnen är få på förskolan under klämdagar, fast de enligt anmälan skulle vara där.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Den som väl är på fritids kan skriva in sig. Men trots att föräldrarna anmält närvaro klämmyser många hemma.
Foto: Kentlarserik, CC BY-SA 4.0 <https://creativec / Kentlarserik, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommo

Förskolor och fritids är fulla av frustrerad personal under klämdagarna. Barnen uteblir. Föräldrar måste sluta slösa med skattemedel.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Drygt en halv miljon barn är inskrivna i förskola. Knappt en halv miljon sex- till tolvåringar har plats på fritids. Alla är inte där jämt förstås. De kan vara sjuka, ta en fridag med föräldrar eller släktingar. I regel gör då vårdnadshavarna frånvaroanmälan.

Men när det kommer till semestrar i allmänhet och klämdagar i synnerhet slarvar många föräldrar. 

Strax före nyår hördes ett vrål i sociala medier från Malmö:

”Jullovsfritids i ett nötskal. 25 barn anmälda, 4 har dykt upp. En jävla massa mat att slänga och personal som kanske velat vara lediga.”

Rapporter kom från andra delar av landet. Ett barn av 13 på plats i Tidaholm. På ett fritids i Burlöv var 40 barn anmälda för klämdagar. Personalen - vis av erfarenhet - planerade för 25. Det kom elva ungar.

Detta barnsvinn leder inte bara till massa matsvinn. Det tär också på personalen.

Detta barnsvinn leder inte bara till massa matsvinn. Det tär också på personalen. Några har nekats klämledigt, helt i onödan. Och alla vet att det hade blivit lite mer resurser till verksamheten om man inte behövt vara i tjänst med få barn och mycket mat.

Det finns naturliga förklaringar till föräldraslarvet. Förskolor och fritids vill ofta ha besked om julen redan i slutet av oktober eller i november för att kunna planera.

Då har många föräldrar inte själva fått besked om hur de ska jobba. En del har timanställningar eller är egenföretagare med begränsad möjlighet till framförhållning. Andra jobbar i vård och hemtjänst och kan behöva rycka in på extrapass. Inte minst när pandemi råder och krislägesavtal används i flera regioner.

Men de allra flesta föräldrar har tillsvidareanställning och är två om barnen. De borde kunna ge besked i god tid och definitivt höra av sig så fort de har bestämt sig.

Inom vården får patienter betala när de uteblir från bokade besök. Även barn

Inom vården får patienter betala när de uteblir från bokade besök. Reglerna och beloppen varierar mellan regionerna, men om inte de omyndiga barnen kommer får föräldrarna betala. 400 kronor i Stockholm, 350 i Dalarna och 200 i Västerbotten. Trots att själva besöket för barnen annars är avgiftsfritt.

Förskola och fritids är förvisso inte avgiftsfria. Men föräldrarna betalar bara en liten del kostnaden. Maxtaxan för ett barn är 1 478 kronor i månaden.

Det är ungefär en tiondel av vad förskoleplatsen går på, hälften av vad fritids kostar.

Och nästan alla föräldrar anser att förskola och fritids borde ha mer resurser. Då gäller det att inte slösa med dem som finns.

Förskolor och fritids bör förstås göra det lättast möjligt för föräldrar att göra rätt, till exempel genom att ha klämdagsledigt som grundalternativ inför loven.

Men framför allt måste föräldrar skärpa sig. Annars finns risk för att skolkavgifter införs på fritids och förskola precis som i vården.

Visa personalen och skattebetalarna respekt. Det blir bäst för barnen också.