Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

För sent för Lilla hjärtat – men andra barn kan räddas

Flickan omhändertogs redan på BB, och fick smeknamnet ”Lilla hjärtat”. Men efter två och ett halvt år beslöt en domstol att de biologiska föräldrarna skulle återfå vårdnaden, trots socialtjänstens oro för missbruk och psykisk ohälsa. Nu är flickan död. Lagen måste ändras, och sätta barnets bästa först.Foto: Alena Ozerova / Colourbox
Socialminister Lena Hallengren (S) har avfärdat förslagen om att ändra regelverket och underlätta för inhemska adoptioner.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

En nyfödd flicka med abstinens överges på BB. Två och ett halvt år senare beslutar en domstol att hon ska återförenas med föräldrarna. Nu är hon död. Lagstiftningen måste ändras skyndsamt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Flickan som hetat ”treåringen” i medierna sedan hon hittades död den 30 januari med opiater i kroppen har nu fått ett namn. Hon kallades för Lilla hjärtat. Det var socialtjänsten som gav henne smeknamnet när de omhändertog henne på BB, berättar familjehemsmamman i DN

Det är starkt av familjehemmet att ställa upp på intervju. Det går inte att värja sig när man ser filmklippen på hur Lilla hjärtat, med knubbiga fingrar och koncentrerad min, härmar sin storasysters rörelser till ”Imse vimse spindel”. Varför skulle hon strax innan treårsdagen ryckas upp från den enda familj hon känt? 

Lilla hjärtats fall är inget justitiemord

Kammarrätten körde över socialnämnden och återgav vårdnaden till föräldrar med mångåriga missbruksproblem och psykisk ohälsa – trots att de vägrade att drogtesta sig. Nu är mamman misstänkt för grovt vållande till annans död och brott mot griftefriden. Pappan avled i häktet. 

Men Lilla hjärtats fall är inget justitiemord. Det är så lagen är skriven.

De biologiska föräldrarnas rätt är stark. ”Barnets bästa” må vara ett politiskt honnörsord, men i praktiken får domstolen inte ta hänsyn till att det måste vara djupt traumatiskt för barnet att tvingas lämna familjen det bott hos hela sitt liv.

I tre år efter att ett barn har omhändertagits är målet att det ska kunna återförenas med de biologiska föräldrarna. För ett nyfött barn är det väldigt lång tid – och de tre första åren är viktigast för att barnet ska få en trygg anknytning. Dessutom betyder det att familjehemsplaceringen bör ses som tillfällig, och det är inte säkert att det familjehem som tagit emot barnet kan eller vill bli en permanent lösning. 

Regelverket skapar otrygghet och kortsiktighet för de barn som har allra störst behov av att få stabilitet i livet.

Fler svenska barn borde adopteras

Ett barn som föds med abstinens på grund av moderns missbruk och omhändertas redan på BB, som Lilla hjärtat, borde överhuvudtaget inte hamna i familjehemssystemet. Det barnet borde adopteras och få en ny, trygg familj för livet. Men i Sverige har frågan om inhemska adoptioner länge varit känslig. 

På söndagskvällen säger socialminister Lena Hallengren (S) att hon vill ”skärpa de lagar och regelverk som styr hur socialtjänsten och domstolarna arbetar”. Det vore utmärkt – men ministern vill inte säga hur. Tidigare har hon varit ovillig att ta i frågan.

När moderatledaren Ulf Kristersson efterfrågade en blocköverskridande social reform där barns rätt till kapabla föräldrar stärks, avfärdade Hallengren (S) förslaget. Då sa hon att lagändring inte behövs, eftersom barnkonventionen är svensk lag. I en debatt påstod ministern att Lilla hjärtats fall hade kunnat påverkas av konventionen (SR 10/2). Vilket är fel – Lagrådet har tvärtom varnat för att konventionens artiklar ”inte passar för en direkt tillämpning i enskilda fall.”

Det är för sent för att rädda Lilla hjärtat – men inte för att ge andra barn en trygg barndom. Det brådskar.

 

Uppdatering 8/3 kl 18.58: Artikeln har uppdaterats efter Lena Hallengrens uttalande.