Civil olydnad. Jenny Wenhammar, topless och med blommor i håret, har just släppts av Gotlandspolisen efter en nakenprotest mot kalkbrytningen i Ojnare. Foto: Lisa Mattisson
Civil olydnad. Jenny Wenhammar, topless och med blommor i håret, har just släppts av Gotlandspolisen efter en nakenprotest mot kalkbrytningen i Ojnare. Foto: Lisa Mattisson

För bortskämda för demokrati?

Publicerad

Jenny Wenhammar, miljöpartist och Femenaktivist, försökte sabotera Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen med en barbröstad aktion för Ojnareskogen.

Om detta skrev hon på Expressens debattsida i onsdags. Wenhammars perspektiv på demokrati är intressant. Inte för att det är unikt utan för att det tycks delas av så många andra just nu.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hon beskriver den aktuella sommarkvällen i Visby med förfrämligat förakt: Reinfelds tal var "välregisserat". Nära scenen såg hon "flaggviftande leende ungdomar mest i ljusblått och ljusblont". De trängdes med civilklädda poliser som "förde bort opassande inslag".

Sig själv beskriver Jenny Wenhammar som "oliktänkande". Och det fanns andra oliktänkande i närheten: demonstranter för Ojnareskogen som inte fick komma nära scenen, eller "showen", med Wenhammars ord.

Visste man inget om Sverige kunde man tro att skildringen gällde ett nordligare Nordkorea där folk tvingats fram för att hylla Den Store Ledaren under säkerhetspolisens brutala blick.

I själva verket beskriver hon något mycket vardagligare och gråare: svensk demokrati. En partiledare skulle tala inför sina partivänner. Inte ditkommenderade partivänner, utan människor som gått samman frivilligt för att de vill förändra något, påverka samhället i linje med vissa värderingar och idéer.

De politiska partierna bär upp den svenska demokratin. Och partimedlemmarna, de gnetar. Läser in sig och slipar sina argument, kongressar och kompromissar. Når de långt, väntar hårt jobb, sena möten, kritik och till och med hot.

 

Reinfeldts "välregisserade" tal kan man hålla med om, eller inte, men det var förberett, genomtänkt och avsett att föra något till den politiska debatten. Sådant föraktar Jenny Wenhammar. Hon tycker att det är mycket noblare - mycket mer demokratiskt - att sabotera ett politiskt tal.

Visst har hon rätt i att civil olydnad har sin plats i en demokrati. Expressens ledarsida har hyllat de aktivister som såg till att kalkbrytningen i Ojnareskogen inte kunde smygas i gång innan den juridiska processen slutförts.

Men trenden att självrättfärdigt störa politiska motståndare när de möts och talar är djupt obehaglig. Den är bortskämd och egocentrisk: Jag vill ha min vilja fram nu! Just den här frågan som jag brinner för just nu är den viktigaste på jorden och alla som inte tycker som jag, har inte bara fel - de är odemokratiska.

Wenhammar försvarar sitt agerande med att lobbyisterna har stor och dold makt över politiken. Det finns fog för sådan kritik. Men föga talar för att toplessaktioner kommer att lösa problemet.

Politiskt arbete, däremot, är en väg att gå. Och politik bygger på gnetande, inte otåligt gapande. Eller, som Göran Persson brukade påpeka - citerandes Svante Foerster - några av de vackraste orden i svenska språket är "Votering är begärd och ska verkställas."

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag