Flyktingströmmen gör att Sverige står mitt i en akut kris. Migrationsverket flaggade på torsdagen för att det kan komma att saknas 45 000 boendeplatser redan till jul. Av retoriken att döma tycks politikerna inse vidden av krisen. Statsminister Stefan Löfven har sagt att Sverige står vid gränsen för sin kapacitet.
I den praktiska politiken märks dock ingen krisinsikt. Den sexpartiuppgörelse om migrationspolitiken som presenterades på fredagen är tvärtom en fortsättning på de urvattnade kompromisser som har lett Sverige fram till dagens svåra läge.
Visserligen ska tillfälliga uppehållstillstånd införas, vilket Moderaterna har krävt. Men det kommer inte att gälla ensamkommande och barnfamiljer. Och efter tre år ska huvudregeln åter bli permanenta uppehållstillstånd. Därmed försvagas den signaleffekt som annars hade kunnat ge en jämnare fördelning av flyktingar över Europa.
I gengäld får regeringen de övriga partiernas stöd för att kunna tvinga kommunerna att ta emot de flyktingar som fått uppehållstillstånd. Det är i grunden bra. Men ett tvång gör i sig inte något åt bostadsbristen.
Partierna har också enats om att stötta kommunerna med ytterligare närmare tio miljarder kronor nästa år. Det är nödvändigt, men problemet är att det nu börjar bli svårt för kommunerna att hitta exempelvis lärare och socialsekreterare. Mot det hjälper mer pengar föga.
Uppgörelsen innehåller heller inget av de regelförenklingar och undantagstillstånd som skulle kunna underlätta för kommunerna att klara krisen. Vi verkar få fortsätta leva med en situation där kommuner som heroiskt lyckas ordna undervisning får kritik av centralbyråkrater för att hemspråksundervisningen sköts via nätet.
Grunden till fiaskot är att Stefan Löfven har satt form före innehåll. En bred uppgörelse - och att hålla MP kvar i regeringen - har varit viktigare än verkningsfulla åtgärder. Uppgörelsen påminner om en lösgodispåse i vilken alla partierna fått lägga ned sina favoritkarameller.
Lärlingsjobb, utvidgat rutavdrag, yrkesskola - inget förslag tycks ha varit för perifert för att nattmanglas. I en tid när det kommer att saknas boendeplatser motsvarande en medelstor svensk stad är det rent ut sagt provocerande att politikerna har ägnat tid åt att diskutera skatteavdrag för IT-tjänster i hemmet.
Att läsa uppgörelsen parallellt med Migrationsverkets prognos är närmast en surrealistisk upplevelse. Medan verket flaggar för att det kan bli aktuellt att inhysa flyktingar i industrilokaler och skyddsrum ska det tillsättas en utredning om humanitära visum. När madrasserna är slut svarar politiken alltså med att öppna för ett ökat flyktingtryck mot Sverige.
Frågan: "Vem är det som kör egentligen?" har skämtsamt upprepats under de senaste veckornas politiska turbulens. Migrationsuppgörelsen har gett ett bistert svar: det är tomt i förarsätet.
Läs också:
Låt inte Sverige gå in i väggen
Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.