Foto: Vilhelm Stokstad / Tt
 Foto: Vilhelm Stokstad / Tt

Flyktinguppgörelsen tar oss inte ur krisen

Publicerad

Regeringen och alliansen har missat ett historiskt tillfälle att skapa en hållbar flyktingpolitik. Istället fick vi en blocköverskridande uppvisning i inkompetens.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Flyktingströmmen gör att Sverige står mitt i en akut kris. Migrationsverket flaggade på torsdagen för att det kan komma att saknas 45 000 boendeplatser redan till jul. Av retoriken att döma tycks politikerna inse vidden av krisen. Statsminister Stefan Löfven har sagt att Sverige står vid gränsen för sin kapacitet.

I den praktiska politiken märks dock ingen krisinsikt. Den sexpartiuppgörelse om migrationspolitiken som presenterades på fredagen är tvärtom en fortsättning på de urvattnade kompromisser som har lett Sverige fram till dagens svåra läge.

Visserligen ska tillfälliga uppehållstillstånd införas, vilket Moderaterna har krävt. Men det kommer inte att gälla ensamkommande och barnfamiljer. Och efter tre år ska huvudregeln åter bli permanenta uppehållstillstånd. Därmed försvagas den signaleffekt som annars hade kunnat ge en jämnare fördelning av flyktingar över Europa.

I gengäld får regeringen de övriga partiernas stöd för att kunna tvinga kommunerna att ta emot de flyktingar som fått uppehållstillstånd. Det är i grunden bra. Men ett tvång gör i sig inte något åt bostadsbristen.

Partierna har också enats om att stötta kommunerna med ytterligare närmare tio miljarder kronor nästa år. Det är nödvändigt, men problemet är att det nu börjar bli svårt för kommunerna att hitta exempelvis lärare och socialsekreterare. Mot det hjälper mer pengar föga.

Uppgörelsen innehåller heller inget av de regelförenklingar och undantagstillstånd som skulle kunna underlätta för kommunerna att klara krisen. Vi verkar få fortsätta leva med en situation där kommuner som heroiskt lyckas ordna undervisning får kritik av centralbyråkrater för att hemspråksundervisningen sköts via nätet.

Grunden till fiaskot är att Stefan Löfven har satt form före innehåll. En bred uppgörelse - och att hålla MP kvar i regeringen - har varit viktigare än verkningsfulla åtgärder. Uppgörelsen påminner om en lösgodispåse i vilken alla partierna fått lägga ned sina favoritkarameller.

Lärlingsjobb, utvidgat rutavdrag, yrkesskola - inget förslag tycks ha varit för perifert för att nattmanglas. I en tid när det kommer att saknas boendeplatser motsvarande en medelstor svensk stad är det rent ut sagt provocerande att politikerna har ägnat tid åt att diskutera skatteavdrag för IT-tjänster i hemmet.

Att läsa uppgörelsen parallellt med Migrationsverkets prognos är närmast en surrealistisk upplevelse. Medan verket flaggar för att det kan bli aktuellt att inhysa flyktingar i industrilokaler och skyddsrum ska det tillsättas en utredning om humanitära visum. När madrasserna är slut svarar politiken alltså med att öppna för ett ökat flyktingtryck mot Sverige.

Frågan: "Vem är det som kör egentligen?" har skämtsamt upprepats under de senaste veckornas politiska turbulens. Migrationsuppgörelsen har gett ett bistert svar: det är tomt i förarsätet.

 

Läs också:

Låt inte Sverige gå in i väggen

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag