Eritreas diktator Iasias Afewerki är inte avskydd bland alla som lämnar landet, många vill mest få det ekonomiskt bättre. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / APEritreas diktator Iasias Afewerki är inte avskydd bland alla som lämnar landet, många vill mest få det ekonomiskt bättre. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP
Eritreas diktator Iasias Afewerki är inte avskydd bland alla som lämnar landet, många vill mest få det ekonomiskt bättre. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP
Den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan 23 september 2001. Utan rättegång. Ett exempel på rättsvidrigheten i enpartistaten.Den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan 23 september 2001. Utan rättegång. Ett exempel på rättsvidrigheten i enpartistaten.
Den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan 23 september 2001. Utan rättegång. Ett exempel på rättsvidrigheten i enpartistaten.

Flyktingbeslutet om Eritrea är olyckligt

Publicerad

Migrationsöverdomstolen har beslutat att eritreaner som lämnat sitt hemland utan tillstånd (nästan alla) ska få flyktingsstatus. Det är ett dubbelt olyckligt beslut.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Eritrea är enpartistat som styrs helt godtyckligt av presidenten Isaias Afewerki. Ett av alla sorgliga exempel på läget i landet är att den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak suttit fängslad sedan 23 september 2001. Utan rättegång.

I Eritrea är varje kvinna och man mellan 18 och 40 år skyldig att göra nationaltjänst, minst 18 månader. När någon kallas in och hur länge personen tvingas tjäna är lika oreglerat som allt annat.

Nationaltjänsten ger väldigt små inkomster i ett mycket fattigt land. Inte underligt att 5 000 människor i månaden tar sig därifrån till grannländerna, med sikte på Västeuropa.

De lämnar på grund av fattigdom, mer sällan på grund av personlig politisk förföljelse. Det finns tecken på att regimen är inblandad i flyktingsmugglingen genom Afrika och över Medelhavet.

Eritreanerna som bor utomlands skickade 2015 hem pengar som stod för 46 procent av landets BNP. År 2005 handlade det om en tredjedel.

Schweiz hittills vanligaste asyllandet i Europa

Hittills har migranterna främst sökt sig till Schweiz, därefter till Tyskland, Nederländerna och Sverige. Men i februari slog domstolsväsendet i Schweiz fast att illegal utresa från Eritrea i sig inte kan ses som en grund för flyktingstatus. Vilket det dittills gjort. 

Bland annat hänvisade domstolen till att många flyktingar raskt gått till Eritreas ambassad, skrivit på ångerblanketten och börjat betala två procent av sin inkomst i skatt till det forna hemlandet. Sedan åkte de på semester dit.

 I Sverige gjorde Migrationsöverdomstolen (MÖD) 21 juni rakt motsatt bedömning. Personen A som fått permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket i mars 2016, sju månader efter asylansökan, var inte nöjd. Han ville ha riktig flyktingsstatus i stället för den alternativa skyddsförklaringen.

Skillnaden är att flyktingstatusen ger rätt till familjeåterförening.

Precis som kollegorna i Schweiz noterar MÖD att det går att resa tillbaka till Eritrea utan att utsättas för straff om man följer regimproceduren. Men MÖD menar att om A skulle återvända utan denna påbjudna ånger - då skulle A riskera förföljelse på grund av politisk uppfattning, och därför är han att se som flykting.

Inte läge att öka Sveriges dragningskraft

Detta beslut är olyckligt av två skäl. Dels för att det bidrar till att fler ekonomiska migranter från Eritrea söker sig till Sverige, som har svårt nog att integrera dem som kommit de senaste åren. Dels därför att många av de migrerande eritreanerna är regimtrogna och håller aktivt vakande ögon på dem som är äkta oppositionella här.

Att hellre fria än fälla är den givna juridiska grundbulten. Men här handlade inte om att ta ifrån A ett skydd, utan om att tvärtemot vad övriga Europa gör lägga till rättigheter. 

Lika lite som svenska politiker bör tänka isolerat svenskt, lika lite bör jurister göra det. 

 

Läs också: 

EU måste lägga om flyktingpolitiken  

Miljöpartiet har inte gjort sin flyktingläxa 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag