Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flicka skjuten i drive-by – nu måste gängen bort

Polisen har inlett en förundersökning av mord. Detta efter att en kula träffade en tonårsflicka som enligt Expressens uppgifter inte var den tilltänkta måltavlan.
En flicka är död efter att ha träffats av kulor från en drive by-skjutning på Shellmacken i Botkyrka, söder om Stockholm.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen arbetar med att undersöka brottsplatsen i Botkyrka.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

En tolvårig flicka är död – träffad av kulor som sannolikt var ämnade för någon annan. Drive by-skjutningen i Botkyrka visar att polisen måste få vassare vapen mot de kriminella.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under söndagens tidiga morgontimmar avlossade någon flera skott genom sitt bilfönster mot Shell-macken i Botkyrka, söder om Stockholm. En tolvårig flicka träffades så illa att hennes liv inte gick att rädda. Två män från Botkyrkanätverket verkar ha varit måltavlorna för skjutningen, enligt uppgifter till Expressen. Flickan råkade bara vara på plats när en fullkomligt hänsynslös skytt valde att öppna eld. 

Mellan 2009 och 2019 dödades tolv personer i gänguppgörelser – utan att själva vara en del av konflikten.

Drive-by shootings kräver en särskild råhet. Risken att oskyldiga förbipasserande skadas eller dödas är stor när man skjuter från ett rullande fordon. Mordet visar hur samvetslösa de kriminella gängen är. Förlupna kulor tränger in i bostäder och bilar, trasar sönder, skadar och dödar. Avsändarna är uppenbarligen likgiltiga inför liven de förstör.

När ett barn dör startar en räcka av aldrig. Hon får aldrig ta studenten och springa ut med blombuketter runt halsen. Hon får aldrig känna pirret av att få nycklarna till sin första lägenhet. Hon får aldrig mer bli kär, eller sårad. En förlupen kula satte punkt för allt det liv som borde varit hennes i 70 år till.

Mellan 2009 och 2019 dödades tolv personer i gänguppgörelser – utan att själva vara en del av konflikten. Det visade en sammanställning som polisen gjorde förra året. Flera av morden är fortfarande ouppklarade. 

Vittnesförhör som hålls under förundersökningen borde videofilmas och kunna användas som bevis i rättegång.

För att polisen ska kunna gripa gärningsmännen krävs det ofta att de som vet någonting om mordet vågar vittna. Men det blir allt svårare att få vittnen att ställa upp. En tystnadskultur breder ut sig – och inte bara i kriminella kretsar.

”Det som är nytt är att man i större utsträckning trycker de här normerna på vanliga boende och förväntar sig att de ska följa kriminella normer om tystnad”, sa Johanna Skinnari, utredare på Brottsförebyggande rådet, till Uppdrag granskning i oktober.

Skinnari pekar på att rättegångsbalkens krav på muntlighet och omedelbarhet – att det bara är det som sägs vid själva rättegången som räknas – ger kriminella incitament att utsätta vittnen för påtryckningar. Om ett vittne hoppar av kan hela fallet rasa ihop.

Därför borde vittnesförhör som hålls under förundersökningen videofilmas och kunna användas som bevis i rättegång. I många andra länder kan också den åtalade höras av undersökningsdomare, och förhöret kan senare användas under rättegången. 

En utredning föreslog utökade möjligheter att använda tidiga förhör i rättegångar redan i december 2017. Slutsatsen var att det bland annat skulle ge en mer effektiv brottmålsprocess, kortare häktningstider och minskad risk för hot mot vittnen.

Ändå har regeringen inte lagt fram någon proposition ännu. Senfärdigheten är oacceptabel. 

Låt inte flickan i Botkyrka bli ännu en pinne i statistiken över ouppklarade brott. Ge polisen verktygen som behövs för att ge henne och andra brottsoffer rättvisa.

 

En flicka född 2007 har dött efter en skottlossning i Norsborg. Expressen är på plats där det skedde.