Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera bra förslag
från Folkpartiet

Rör sig framåt. Partiledare Jan Björklunds och jämställdhetsminister Maria Arnholms Folkpartiet visar klara tecken på framåtrörelse. Både förslaget om en tredje pappamånad och det om att förstärka förskolan är värda att slåss hårt för. Foto: Jens L'EstradeFoto: Jens L'Estrade

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jan Björklund, som har samkvämat med sina folkpartistiska skaror i Västerås i helgen, kan ibland framstå som - gammeldags. Som när han varnar för ryssen i den försvarspolitiska debatten. Eller håller kongresstal där det låter som om Vänsterpartiet - och indirekt högsta sovjet i Kreml - är Folkpartiets huvudfiende. Och det där med klimatförändringar har han visst inte förstått alls. Han verkar lindrigt mer insatt och engagerad i denna ödesfråga än en tedrickande republikan i Washington.

Trots detta visar Folkpartiet klara tecken på framåtrörelse just nu. Maria Arnholm har efterträtt Nyamko Sabuni som jämställdhetsminister. Arnholm är, till skillnad från sin företrädare, feminist och på allvar engagerad i jämställdhetsfrågor. Hon talar om löneskillnader och strukturella hinder, hon propagerar för hårdare tag och mindre frihet för de män som terroriserar ex-fruar och ex-flickvänner, och på så sätt inskränker kvinnornas frihet å det grövsta.

 

Nu föreslår FP:s partistyrelse dessutom en tredje pappamånad, om inte en fördubblad jämställdhetsbonus uppvisar resultat. Det är ett bra och modigt förslag. Och kanske är det taktiskt smart inför förhandlingar med de övriga i alliansen att först ge jämställdhetsbonusen en chans till. Men bonusen var alltid en tam idé och den har aldrig fungerat. Dessutom finns det väl bättre sätt att använda skattepengar på än att ge ännu mer slantar till välavlönade män som belöning för att de stannar hemma med sina egna barn. Folkpartiet borde ha en tredje pappamånad som huvudspår.

Ett annat bra förslag är det om att förstärka förskolan och göra den tillgänglig för fler. Förskolan är fruktansvärt viktig, inte bara för föräldrar, utan för barnens sociala utveckling och språkutveckling. Det sistnämnda är en enastående viktig faktor i dag, då många svenska barn växer upp i hem där föräldrarna inte kan någon eller bara bristfällig svenska. Dessa barn kommer på efterkälken nästan innan de har lärt sig gå. De behöver förskolan.

 

I denna fråga stöter Folkpartiet naturligtvis på patrull från regeringens verkligt reaktionära parti: Kristdemokraterna. KD:s favoritmodell är vårdnadsbidraget; helst vill de ha ett superbidrag på 6 000 kronor i månaden. Det rör inte KD i ryggen att detta bidrag har blivit särskilt populärt bland invandrade familjer. Och KD bryr sig inte om ifall dagis läggs ner i invandrartäta områden så att kvinnorna där får ännu ett jobbhinder att forcera. När vårdnadsbidragets problem var på tapeten 2010, sa KD:s Emma Henriksson glatt: "Det barnen förlorar i språkutveckling tar de igen i trygghet." Man har redan kritiserat det nya FP-förslaget. Men Folkpartiet måste bita ifrån. I dessa frågor har alliansen varit alldeles för eftergiven mot det lilla ytterlighetspartiet.

En tredje pappamånad och en bättre förskola för fler barn, det är förslag värda att slåss hårt för.