Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler svenskar borde hyra ut till nyanlända

Ett Attefallshus på tomten skulle kunna hyras ut till nyanlända. Eller bara ett rum. Eller gillestugan. Men det måste vara enkelt och lockande att stå som hyresvärd.

Gör en insats, hyr ut till en nyanländ. Och, politiker, se till att erbjudandet blir lockande.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyanlända med uppehållstillstånd är på väg ut i landet. Kommunerna har alla en kvot att ta emot, enligt den nya bosättningslagen - men var ska alla bo i bostadskrisens rike?

Det finns ingen grandios Lösning. Kommuner med bostadsbrist, det vill säga de allra flesta kommuner, får laborera med olika dellösningar. Bostadsrätter, modulhus, hotell och vandrarhem, sovsalar, tält - alla möjliga idéer praktiseras eller diskuteras.

Stockholms stad valde i oktober att gå ut med erbjudande till kommuninvånarna: "Hyr ut din bostad". Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) var optimistisk: "Jag möter ständigt väldigt engagerade stockholmare som vill bidra. Nu ger vi dem en chans..."

 

Mer lockande att hyra ut

En månad senare hade emellertid endast 70 intresseanmälningar kommit in. Det är beklagligt, för privat uthyrning skulle innebära integration på riktigt.

Dels skulle de nyanlända spridas ut, i stället för att hamna i tröstlösa "flyktingkvarter", dels skulle relationer mellan svenskar och flyktingar etableras på ett naturligt sätt, språkförmåga utvecklas och kulturella koder knäckas.

Men ska det bli volym på detta, i Stockholm och resten av landet, behövs bättre förutsättningar.

I dag kan man hyra ut delar av eller hela sitt hem och göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år. Dessutom kan man dra av 20 procent av hyresintäkten om man bor i småhus. Här skulle förändringar kunna göras i syfte att premiera privatuthyrning ännu mer.

Man kan också sätta upp tidsregler för avdraget - minst tre eller sex månader, exempelvis - så att skatteförmånen inte förvandlas till en favör för AirBnB-semestervärdar.

Dessutom måste det vara lätt att modifiera det egna boendet inför uthyrningen, exempelvis sätta in en extra ytterdörr i villan eller bygga ut Attefallshuset på tomten.

Kommunerna bör vara generösa med bygglov och tillstånd.

 

Förena nytta med nöje

Det har klagats på Stockholms stads bristande kampanj för uthyrningserbjudandet: många stockholmare har inte hört talas om det. Självklart måste ansvariga politiker tala för sin sak, för att nå ut och få människor att vänja sig vid tanken.

Välviljan kanske finns där men att hyra ut till en främling kan ändå vara ett stort steg att ta för en reserverad svensk. För många skulle uthyrning å andra sidan kunna lösa problem. Människor som på ålderns höst bor ensamma i hus och villor, och inte vill flytta ifrån tryggheten men ändå bättra på pensionen, kan hyra ut och dessutom få lite liv i luckan.

Det finns de i Sverige som bor fruktansvärt trångt, inte minst i områden där nyanlända bosätter sig på egen hand, hos släktingar och landsmän, i brist på riktiga bostäder.

Men generellt bor svenskar stort. Det borde finnas många extrarum, gillestugor och småkåkar där nyanlända kan sätta ner en försiktig rot och börja sitt liv i Sverige.

Den lilla dellösningen borde inte slarvas bort.

 

Läs också:

Svartkontrakten är en följd av vänsterpolitik

Bokrisen för flyktingar kräver snabbt svar

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

 

EXPRESSEN RÄTTAR: Socialborgarrådet Åsa Lindhagen är miljöpartist.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!