Ett Attefallshus på tomten skulle kunna hyras ut till nyanlända. Eller bara ett rum. Eller gillestugan. Men det måste vara enkelt och lockande att stå som hyresvärd.
Ett Attefallshus på tomten skulle kunna hyras ut till nyanlända. Eller bara ett rum. Eller gillestugan. Men det måste vara enkelt och lockande att stå som hyresvärd.

Fler svenskar borde hyra ut till nyanlända

Publicerad

Gör en insats, hyr ut till en nyanländ. Och, politiker, se till att erbjudandet blir lockande.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyanlända med uppehållstillstånd är på väg ut i landet. Kommunerna har alla en kvot att ta emot, enligt den nya bosättningslagen - men var ska alla bo i bostadskrisens rike?

Det finns ingen grandios Lösning. Kommuner med bostadsbrist, det vill säga de allra flesta kommuner, får laborera med olika dellösningar. Bostadsrätter, modulhus, hotell och vandrarhem, sovsalar, tält - alla möjliga idéer praktiseras eller diskuteras.

Stockholms stad valde i oktober att gå ut med erbjudande till kommuninvånarna: "Hyr ut din bostad". Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) var optimistisk: "Jag möter ständigt väldigt engagerade stockholmare som vill bidra. Nu ger vi dem en chans..."

 

Mer lockande att hyra ut

En månad senare hade emellertid endast 70 intresseanmälningar kommit in. Det är beklagligt, för privat uthyrning skulle innebära integration på riktigt.

Dels skulle de nyanlända spridas ut, i stället för att hamna i tröstlösa "flyktingkvarter", dels skulle relationer mellan svenskar och flyktingar etableras på ett naturligt sätt, språkförmåga utvecklas och kulturella koder knäckas.

Men ska det bli volym på detta, i Stockholm och resten av landet, behövs bättre förutsättningar.

I dag kan man hyra ut delar av eller hela sitt hem och göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år. Dessutom kan man dra av 20 procent av hyresintäkten om man bor i småhus. Här skulle förändringar kunna göras i syfte att premiera privatuthyrning ännu mer.

Man kan också sätta upp tidsregler för avdraget - minst tre eller sex månader, exempelvis - så att skatteförmånen inte förvandlas till en favör för AirBnB-semestervärdar.

Dessutom måste det vara lätt att modifiera det egna boendet inför uthyrningen, exempelvis sätta in en extra ytterdörr i villan eller bygga ut Attefallshuset på tomten.

Kommunerna bör vara generösa med bygglov och tillstånd.

 

Förena nytta med nöje

Det har klagats på Stockholms stads bristande kampanj för uthyrningserbjudandet: många stockholmare har inte hört talas om det. Självklart måste ansvariga politiker tala för sin sak, för att nå ut och få människor att vänja sig vid tanken.

Välviljan kanske finns där men att hyra ut till en främling kan ändå vara ett stort steg att ta för en reserverad svensk. För många skulle uthyrning å andra sidan kunna lösa problem. Människor som på ålderns höst bor ensamma i hus och villor, och inte vill flytta ifrån tryggheten men ändå bättra på pensionen, kan hyra ut och dessutom få lite liv i luckan.

Det finns de i Sverige som bor fruktansvärt trångt, inte minst i områden där nyanlända bosätter sig på egen hand, hos släktingar och landsmän, i brist på riktiga bostäder.

Men generellt bor svenskar stort. Det borde finnas många extrarum, gillestugor och småkåkar där nyanlända kan sätta ner en försiktig rot och börja sitt liv i Sverige.

Den lilla dellösningen borde inte slarvas bort.

 

Läs också:

Svartkontrakten är en följd av vänsterpolitik

Bokrisen för flyktingar kräver snabbt svar

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

 

EXPRESSEN RÄTTAR: Socialborgarrådet Åsa Lindhagen är miljöpartist.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag