Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler rättegångar mot barn kan förhindra nya Kevin-fall

Justitiemord. Bröderna Christian och Robin nekas skadestånd på grund av att preskriptionstiden gått ut – trots att de under 20 års tid varit felaktigt utpekade som fyraårige Kevins mördare. Regeringen bör bevilja skadestånd ex gratia.
Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Fallet Kevin och den knivdödade 12-åringen i Göteborg visar varför även grova brott som barn kan ha begått måste leda till rättegång. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det som utspelade sig vid Utmarksskolan i Göteborg i slutet på mars är nästan ofattbart. En 14-årig pojke knivhögg en 12-åring så illa att han dog av skadorna. Hur kunde det ske?

När den misstänkte gärningsmannen är ett barn är det inte självklart att brottet utreds lika grundligt som om en vuxen begått det. Endast om socialtjänsten, Socialstyrelsen eller den misstänktes föräldrar begär det kan åklagaren väcka bevistalan. Då blir det polisutredning och rättegång för att fastställa skuldfrågan, även om domstolen inte kan utdöma något straff. 

Antalet anmälningar om våldsbrott som begåtts av barn under 15 år ökade med hela 35 procent mellan 2016 och 2019.

Tack vare att bevistalan väcktes i detta fall har de anhöriga nu fått svar på vad det var som hände den där eftermiddagen i mars. I domen skriver Göteborgs tingsrätt att 14-åringen uppfattade det som att 12-åringen hade kniv och därför agerade i självförsvar. Även om han använt mer våld än nöden kräver bedömer rätten att ”pojken vid gärningen befann sig i ett sådant psykiskt tillstånd att han inte kunnat kontrollera sitt handlande”. Därmed har han inte begått något brott.

Att låta en domstol värdera bevisen även i de fall då gärningsmannen är för ung för att dömas till straff är viktigt för att garantera att barn får en lika rättssäker process som vuxna. Inte minst om det visar sig att den misstänkte är oskyldig och det kanske finns en annan gärningsman som går lös. 

Minns fallet Kevin i Arvika, där polisen vid en presskonferens pekade ut två bröder – fem och sju år gamla – som skyldiga till mord på fyraåringen. Tjugo år senare rentvåddes bröderna från alla misstankar. Men de får inte sin barndom tillbaka – och under onsdagen avslog justitiekanslern deras begäran om skadestånd. Preskriptionstiden hade nämligen gått ut. Fallet är en skandal, och regeringen borde göra det enda rätta och bevilja bröderna skadestånd ex gratia.

Det är ett systemfel att åklagare inte har möjlighet att väcka bevistalan på egen hand. I december tillsatte regeringen en utredning som ska se över frågan och återkomma i juni 2021. Det brådskar. 

Unga som gjort sig skyldiga till brott måste mötas av konsekvenser. Men minst lika viktigt är att oskyldiga barn ska kunna rentvås från misstankar.

Antalet anmälningar om våldsbrott som begåtts av barn under 15 år ökade med hela 35 procent mellan 2016 och 2019. Kriminella gäng använder sig av allt yngre springpojkar för att utföra allt grövre brott. Rikspolischef Anders Thornberg skrev redan 2018 att ”bakom varje person som dödas eller döms till fängelse står ett tio/femtontal som vill ta dennes plats”.

Om återväxten till de kriminella gängen ska stoppas måste socialtjänsten kunna fokusera på de yngsta och sätta in kraftfulla åtgärder medan tid är. Kriminalvården bör överta ansvaret för 15-17-åringarna. Unga som gjort sig skyldiga till brott måste mötas av konsekvenser. Men minst lika viktigt är att oskyldiga barn ska kunna rentvås från misstankar. 

Fler rättegångar mot barn skulle kunna förhindra nya justitiemord likt det i Arvika.