Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler kriminella måste utvisas

Om inte domstolarna ändrar sin tillämpning och utvisar fler utländska brottslingar, då måste riksdagen ändra lagen.Foto: JONTE WENTZEL

Två unga män döms för grov våldtäkt, en för medhjälp. Men tingsrätten avslog krav på utvisning. Krävs det lagändring för att domstolarna oftare ska utvisa, då bör så ske. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I våras våldtogs en tonårsflicka på Södermalm. De tre unga männen, tre 19-åringar, tog stryptag på henne och låste armarna när de tvingade sig på henne. 

Stockholms tingsrätt konstaterar att brottet är grovt och minimistraffet därmed fyra års fängelse, att straffvärdet för våldtäkten egentligen är fyra och ett halvt år. Men där hamnar inte domen.

Tingsrätten tar hänsyn till att förövarna var 19 år när de begick det vidriga dådet i april. Straffet sätts till tre års fängelse för de två som våldtog och till två år för ynglig som hjälpte till.

Det är rimligt att unga brottslingar får lindrigare straff eftersom de på grund av få levnadsår har sämre möjligheter än vuxna att överblicka konsekvenserna av sina handlingar. Men den som är 18 år är myndig, har rösträtt, får göra militärtjänst. Den är alltså att betrakta som vuxen, och bör också i lagstiftning ses som fullt ansvarig för sina gärningar.

I detta fall hade åklagaren också krävt att våldtäktsmännen skulle utvisas. Tingsrätten sa nej. I ena fallet för att mannen har mor och syskon i Sverige, i andra fallet för att mannen säger sig varken ha släkt i Sverige eller hemlandet och därför har fått uppehållstillstånd av humanitära skäl.  Skäl som domstolen anser kvarstår.

Andelen utvisningsdomar har halverats, enligt Brå

Stockholms tingsrätts hänsyn till förövarens familjeanknytning respektive allmänna situation är inget udda undantag i domstolsväsendet. Andelen utvisningsbeslut har halverats på fem, tio år, enligt Brå. Och när brottslingarna väl får utvisningsdomar är de ofta på relativt kort tid.

Det är olyckligt. Lagstiftningen bör utformas så att den som inte är svensk medborgare vet att grova brott leder till fängelse och därefter utvisning för lång eller evig tid. Utlänningar som begår många men inte fullt så grova brott bör också som huvudregel utvisas, även om de är EU-medborgare.

Vi kan inte ha lagstiftning som får de internationella stöldligorna att välja Sverige som främsta resmål därför att upptäcktsrisken är minimal och straffen låga. Att personerna får utvisningsbesked när de döms är ingen patentlösning. Men det är en av åtgärderna som behövs. En annan är att tullen får möjlighet att lägga beslag på misstänkt stöldgods och dess transportörer.

Ny praxis, utvisning för grovt vapenbrott

Utvecklingen i Domstolssverige är inte entydig. Svea hovrätt beslutade nyligen att en polack som gripits med en skarpladdad pistol, lite narkotika och dopingpreparat får fängelse i 10 månader och därefter utvisning på fem år.  Högsta domstolen tog inte upp överklagandet. 

Domen i gruppvåldtäktsmålet överklagas, brottsoffrets företrädare kräver utvisning. 

Politikerna måste följa utvecklingen noga. Om domstolarna fortsätter hitta allehanda skäl för att gravt kriminella ska få fortsätta vistas i Sverige - då måste lagarna skrivas om.

Läs också: 

Låt inte brottslingar återvända till Sverige 

Stoppa stöldligornas Sverigeturnéer