Bobekymmer. Försvarsminister Peter Hultqvist, S, har skapat rubriker med sitt hyreskontrakt. Men ministrar borde precis som riksdagsledamöter erbjudas övernattningsrum. Foto: Sven Lindwall
Bobekymmer. Försvarsminister Peter Hultqvist, S, har skapat rubriker med sitt hyreskontrakt. Men ministrar borde precis som riksdagsledamöter erbjudas övernattningsrum. Foto: Sven Lindwall

Fler än Peter Hultqvist behöver en lägenhet

Publicerad

Det är klart att ministrarna ska få övernattningsrum. Men det får inte bli en ursäkt för fortsatt planekonomi på bostadsmarknaden.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I veckan fick försvarsminister Peter Hultqvist rubriker för sitt hyreskontrakt med en militär bostadsstiftelse och i början av året skapade utrikesminister Margot Wallström skandal efter att ha fått en lägenhet via fackförbundet Kommunal.

Statsrådens lägenhetsbekymmer visar att hyresregleringen skapar problem i hela samhället. Medan bostadsbristens effekter kan ses med blotta ögat i utanförskapsområdena – svartmögel, madrasshögar – är dess påverkan på samhällsekonomin svårare att mäta.

Men var tredje tillväxtbolag i Stockholmsområdet säger sig ha upplevt svårigheter att rekrytera personal på grund av bostadsbristen. Och var femte företag har helt misslyckats med en rekrytering, visade Stockholms Handelskammares i en undersökning för två år sedan. Risken är uppenbar att de decennielånga bostadsköerna får tillväxtmotorn i Stockholm att börja hacka.

Redan nu syns illavarslande tecken. E-handelsföretaget Cuponation började för ungefär ett år sedan att planera en flytt av kontoret för sin nordiska verksamhet från München till Stockholm. Man ville bli en del av Stockholms livaktiga start up-scen och komma närmare sina nordiska kunder.

Men i höstas drog man i bromsen för flyttplanerna. Företaget insåg att det helt enkelt skulle bli för svårt för de anställda att hitta bostäder, speciellt för de medarbetare som saknade kontakter i Sverige. Därmed gick Stockholm miste om ett 30-tal arbetstillfällen.

Ministrarnas bostadsaffärer satt har fart på diskussionen om huruvida statsråd - i likhet med riksdagsledamöterna - ska erbjudas övernattningslägenheter i huvudstaden. Statsminister Stefan Löfven öppnar för den möjligheten och en intern promemoria som SvD tagit del av visar att frågan diskuteras på regeringskansliet.

 

Flera debattörer har kritiserat förslaget. Jesper Ahlgren, chefsekonom på tankesmedjan Timbro, föreslog i januari rentav att staten borde sälja riksdagsledamöternas övernattningslägenheter. Ahlgren menar att det skulle öka sannolikheten att politiken faktiskt tog tag i problemen på bostadsmarknaden.

Men fram till 1962 fungerade Utrikesministerhotellet vid Blaisieholmstorg i Stockholm som officiell tjänstebostad för just utrikesministern. Inget tyder på att bostadsmarknaden blev bättre av att den tjänsteförmånen drogs in.

Även om riksdagen skulle besluta om marknadshyror och enklare plan- och byggregler i morgon kommer det dessutom att ta lång tid innan spåren av 70 års planekonomi på bostadsmarknaden försvinner.

I verkligheten finns det ingen motsättning mellan att verka för att bostadsmarknaden reformeras i grunden och att i det korta perspektivet se till att utomsocknes som kallas till Stockholm för statsrådstjänst snabbt kan få ett övernattningsrum.

 

Läs också:

Ge ministrarna tjänstebostäder

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag