Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler äldre borde jobba - som Owe Thörnqvist

Snäva normer och åldersdiskriminering hindrar äldre från att jobba. Alla skulle tjäna på om fler kunde göra som Owe Thörnqvist.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Åldersdiskrimineringen är ett hot mot vårt välstånd. Sverige behöver fler förebilder som Owe Thörnqvist.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var en riktig skräll. Och ingen såg mer förvånad ut än artisten själv. I lördagens deltävling blev 87-årige Owe Thörnqvist inte bara den äldsta deltagaren någonsin i Melodifestivalen. Hans bidrag "Boogieman blues" gick också direkt till final.

"Det finns faktiskt bevis på att folk åker av banan trots att de har full kompetens på de yrkesområden de varit verksamma i. Det är klart att åldersdiskrimineringen i Sverige måste ta slut", sa han efter segern.

Owe Thörnqvist har onekligen en poäng. För samtidigt som äldre är piggare och friskare än någonsin tidigare framstår normerna kring vilka som duger i arbetslivet ofta som absurt snäva. 

Arbetslösheten i åldrarna 55 till 64 år är visserligen lägre än i yngre grupper. Men de äldre som blir av med jobbet förblir arbetslösa under betydligt längre perioder, konstaterade SNS Konjunkturråd nyligen.

Åldersdiskriminering är vanligt

Det kan räcka med att vara hälften så gammal som Thörnqvist för att drabbas av problem.

"I princip alla företag vill rekrytera unga personer. Upp till 38 går för sig, efter 40 sjunker attraktiviteten stadigt på arbetsmarknaden och vid 45 – då kan man hälsa hem", skrev rekryteraren Erik Haglöf för några år sedan i en uppmärksammad debattartikel.

En pågående studie där 6 000 fiktiva ansökningar skickades ut visar också på tydliga tecken på åldersdiskriminering. I 45-årsåldern blir det svårare att bli kallad på intervju och nära pensioneringen är chansen nästan obefintlig.

Därmed går svenska arbetsgivare inte bara miste om med människor med lång erfarenhet och andra perspektiv. Man missar också personer som till skillnad från yngre kolleger varken behöver vabba eller vara föräldralediga.

Attityder är svåra att förändra på politisk väg. Men politikerna borde åtminstone se till regelverken främjar att fler äldre jobbar. Men dessvärre gör Stefan Löfven tvärtom.

Den rödgröna regeringen har slopat det extra jobbskatteavdraget för äldre och dessutom höjt arbetsgivaravgiften för dem över 65 år som arbetar. I stället har man valt att sänka skatten för dem som INTE jobbar. Det är helt fel väg att gå. 

Till och med när han sitter still är han still going strong.

Sverige står de närmaste decennierna inför en situation där färre yngre kommer att behöva försörja allt fler äldre. Dessutom saknas utbildad personal i många viktiga yrken. Om det vore mer förmånligt skulle fler pensionärer kunna fylla luckor i socialtjänsten, skolan och polisen.

Det skiljer 61 år mellan de två artister som gick direkt till final i Melodifestivalen vid deltävlingen i Växjö i lördags - Robin Bengtsson och Owe Thörnqvist.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Alla kan eller vill förstås inte jobba på äldre dagar. I den frågan finns en tydlig klassdimension. Det är betydligt enklare för välutbildade människor med fria yrken att fortsätta jobba än för dem som har tunga kroppsarbeten.

Men femtedel av pensionärerna mellan 61 och 70 år hade egentligen velat jobba längre, enligt Pensionsåldersutredningen från 2013. Hela samhället skulle tjäna på att de som vill och kan jobba också har möjlighet göra det. Som Owe Thörnqvist.

När skrällsegern var ett faktum fick han chansen att sjunga om den textrad som han missade under det första uppträdandet:

"Och till och med när han sitter still är han still going strong."


 Läs också: 

Behandla inte äldre som barn

Utvisa ligorna som rånar äldre och stjäl


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.