Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kan Finland få kloka högerreformer

Petteri Orpo utropar Samlingspartiet valets segrare.
Sanna Marins SDP fick ökat väljarstöd – men förlorar statsministerposten.
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Petteri Orpo blir med största sannolikhet ny statsminister i Finland.
Foto: MIKKO STIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sanna Marin är fortsatt populär bland finländarna.

Men landets skulder gör högerpolitikern Petteri Orpo till Finlands nästa statsminister.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Bilderna från Stockholm i april 2022 är ikoniska. Sveriges statsminister Magdalena Andersson tog då emot sin finländska kollega Sanna Marin i vårsolen på Villa Bonnier i Diplomatstaden för att diskutera en gemensam Nato-ansökan.

Knappt ett år senare har Finland klarat alla hinder för att accepteras som medlem i försvarsalliansen, medan Sverige hoppas bli insläppt till sommaren.

De båda socialdemokratiska statsministrarna som inledde Nato-processerna har dock båda röstats bort av väljarna.

Sanna Marin är fortsatt populär bland många finländare. Det visade söndagens riksdagsval i Finland. Trots att hennes parti har regerat den senaste mandatperioden ökade väljarstödet – precis som för Magdalena Andersson i fjol.

Den stora segerherren i söndagens riksdagsval blev dock Petteri Orpo, ledare för Moderaternas systerparti Samlingspartiet. Det blev största parti med preliminärt 20,6 procent och får enligt finländsk tradition därmed chans att bilda regering.

Statsminister Magdalena Andersson mötte sin finländska kollega Sanna Marin i Stockholm i april 2022. Nu har båda röstats bort av väljarna.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN

En delförklaring finns i Nato-frågan. Samlingspartiet, som länge förordat ett medlemskap i försvarsalliansen, såg sitt opinionsstöd öka när Finland började röra sig mot Nato (till skillnad från i Sverige, där de långvariga Natomotståndarna Socialdemokraterna belönades för sin u-sväng).

Den stora valfrågan i Finland har dock handlat om skuldsättningen, som har ökat kraftigt under den senaste mandatperioden – mycket som en följd av pandemibekämpningen. Skulden blir mer kännbar nu när räntorna stiger samtidigt som lånebehovet ökar när bidrag höjs i takt med inflationen.

Samlingspartiet vill spara in på utgifterna och se en budget i balans senast 2031. I övrigt påminner partiets förslag mycket om den politik som Fredrik Reinfeldt drev under sina åtta år vid makten i Sverige. Partiet vill sänka skattetrycket, göra det mer lönsamt att arbeta och liberalisera apoteksmarknaden. Bland annat. Det vore välbehövlig politik i ett land vars ekonomi är mindre dynamisk än den svenska.

Att valets stora huvudfråga varit ekonomi talar för att Samlingspartiet stora koalitionspartner blir högerpopulistiska Sannfinländarna, som har en liknande syn i många ekonomiska frågor och som blev Finlands näst största parti.

Det är dock inte uteslutet att Petteri Orpo i stället väljer att luta sig mot Socialdemokraterna och Sanna Marin. Vilket alternativ han än väljer är partiets förhandlingsposition dock stark, Samlingspartiet är det enda av de tre stora partierna som kan regera med båda de andra. 

Ulf Kristersson träffade Petteri Orpo i Helsingfors 2017. Snart är de båda statsministrar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Valutgången kan skapa en viss oro bland svensktalande i Finland. Sannfinländarnas framgångar gör att risken ökar för att de lagar och regler som skyddar svenskans ställning luckras upp. Det är heller inte troligt att Svenska Folkpartiet, som försvarar språket och brukar sitta i regering, kan tänka sig att regera med Sannfinländarna. 

Men oavsett hur Finlands nästa regering ser ut kommer relationen med Sverige att vara fortsatt god. Finland lär jobba hårt för att även Sverige ska få bli medlem av Nato så småningom.

När den processen går i mål kommer länderna dock att representeras av två manliga moderater, inte två kvinnliga socialdemokrater.