Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snälla finländare – bli inte som vi

I dag går världens lyckligaste folk till valurnorna. Vanan att bygga majoritetsregeringar över blockgränsen har gjort finsk politik mer pragmatisk än den svenska. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Finländsk vårdpersonal lämnar inte jobbet för att gå på babysim eller för att hunden har diarré. Är högre arbetsmoral ett skäl till att Finland funkar så bra? Foto: KRISTI ISON/REX / KRISTI ISON/REX REX FEATURES

Finland tar efter det sämsta av Sverige – och Sverige vägrar lära av det bästa i Finland. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett regeringslöst Finland går till val på söndag. Den borgerliga regeringen, med Centerpartiet, Samlingspartiet och Sannfinländar-utbrytarna Blå framtid, kollapsade för en månad sedan. Det var kulmen på ett drygt decennium av diskussioner om en sjukvårdsreform som skulle skapa landskap som liknar de svenska landstingen och införa en valfrihetsmodell. Förslaget föll, och regeringen med det. 

För svenskar tycks den finländska sjukvårdsdebatten lite märklig. Enligt internationella mätningar erbjuder Finland en bättre och mer kostnadseffektiv vård än Sverige – så varför skulle finländarna ta efter oss? 

Nej, det är snarare svenska politiker som borde blicka österut. Finland lyckas bättre med skolan, sjukvården, försvaret – och gick i år om Sverige i Bloombergs prestigefulla innovationsindex

Hög arbetsmoral i Finland

Beror det på att finsk sisu – uthållighet och jävlaranamma – står mot arbetsskygg svensk möteskultur? Maaret Castrén, tidigare på Södersjukhuset och nu akutchef på universitetssjukhuset i Helsingfors, var inne på det i en intervju med SvD i februari:

”Vi är uppfostrade med att jobba hårt och vara lojala. Man bokar inte babysim som krockar med jobbet och man går inte hem för att hunden har diarré. Men det var jag med om i Stockholm” .

Men det finns ytterligare en förklaring till att Finland fungerar rätt bra på det stora hela: starka, blocköverskridande regeringar. Där svenska regeringar brukar vara svaga och kan utpressas av stödpartier i riksdagen, har Finland en tradition av att alltid bilda majoritetsregeringar. 

Det har också lett till att partierna blir pragmatiker, eftersom det varit regel snarare än undantag att samarbeta över blockgränsen. Därmed har man inte kunnat behandla landet som en ideologisk experimentverkstad, som svenska politiker har gjort med skolpengssystemet, läroplan 69 och välfärdsmarknaden.

Sannfinländarna kan bli näst störst

I eftervalssvallet hade Sverige kunnat välja den finska vägen, och bygga en regering på de två största partierna – S och M. Men i stället fick vi en svag minoritetsregering stödd på småpartier som hävdar sig vara i opposition. Ingen tar ansvar för helheten.

När finländarna går till val i helgen är det i ett delvis nytt – försvenskat, om man vill – politiskt landskap. Blockpolitiken har nämligen kommit till Finland. Socialdemokraterna leder i mätningarna, och därmed ser det ut att bli en ”rödmylleregering” – S tillsammans med Centern, De gröna och Vänsterförbundet. 

Allt tyder också på att Sannfinländarna blir näst största parti. Eftersom partiet efter splittringen leds av Jussi Halla-aho, som blivit dömd för hets mot folkgrupp så sent som 2008, ställs de borgerliga partierna inför samma dilemma som här. Kan man luta sig på ett parti som inte bara är EU-skeptiska populister, utan också har medlemmar som är rasister?

Finländska politiker kan inte räkna med att hitta några kloka svar genom att blicka över Östersjön. Finländare, bli inte som vi.

 

Läs också:

Vågar vi verkligen lita på finland i skarpt läge?