Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finansministern går till val på att låtsas kunna trolla

I stället för att erkänna att bistrare tider väntar går Magdalena Andersson till val på att låtsas kunna trolla med välfärdens finansiering. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Magdalena Andersson hävdar att det inte kommer att krävas några skattehöjningar för att klara välfärden. Det löftet lär hon behöva svika.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I dag presenterar Magdalena Andersson mandatperiodens sista budget. När hon i helgen gjorde bokslut över de gångna fyra åren i en intervju i Dagens Nyheter verkade hon nöjd.

Invändningar från reportern om att inget väsentligt gjorts åt problemen på bostadsmarknaden viftade hon undan. Eftersom Socialdemokraterna inte gick till val på att förändra boskatterna är det inte något misslyckande, förklarade Andersson.

Med det synsättet på politik ger hennes uttalanden om den kommande mandatperioden starka skäl till oro. För även denna gång verkar S vilja undvika klarspråk om viktiga politiska beslut i valrörelsen.

Demografisk bomb för välfärden

Andersson menar att en av de viktigaste uppgifterna för nästa finansminister kommer att vara att säkra mer resurser till välfärden. Hennes analys är riktig. Sverige står inför en demografisk bomb de närmaste åren med allt fler yngre och allt fler äldre.

Redan från år 2020 måste välfärden tillföras 20 miljarder extra för att klara det snabbt växande antalet äldre i Sverige, enligt Riksrevisionens granskning av höstbudgeten. Om dagens personaltäthet ska kunna bestå till år 2030 krävs hela 200 miljarder kronor.

Men Magdalena Andersson menar i DN-intervjun att tillskotten till välfärden kan finansieras genom att ekonomin växer. Några skattehöjningar kommer inte att vara nödvändiga, hävdar hon.

Problemet är att hon är i stort sett ensam om den slutsatsen. Så sent som i slutet av mars spådde Konjunkturinstitutet att det inte kommer att finns något stort budgetutrymme för reformer den kommande mandatperioden. Efter 2020 krävs antingen skattehöjningar eller nedskärningar i bidragssystemen om kvaliteten i välfärden ska kunna säkras och överskottsmålet samtidigt nås, skriver KI.

Att tro att en S-regering skulle skära ned på transfereringarna vore dock naivt. Detta valår - mitt under brinnande högkonjunktur - höjer regeringen ju barnbidraget, något som kommer att kosta närmare fem miljarder kronor per år. Dessutom nöjer sig Magdalena Andersson inte bara med dagens nivåer. I DN-intervjun aviserar hon rentav löften om att höja kvaliteten i välfärden.

Välfärdskrisen

Det är ett farligt lättsinne. Bara att behålla dagens personaltäthet i välfärden är en utopi. Det kommer helt enkelt inte att finnas tillräckligt med personal att rekrytera till år 2030.

Om välfärden ska kunna fungera krävs därför en kombination av åtgärder. Det lär bli aktuellt med såväl skattehöjningar och nedskärningar som ransoneringar och införande av ny teknik.

Ansvarsfulla politiker borde redan nu vara öppna med att bistrare tider väntar och argumentera för vilka lösningar man själv förordar för välfärdskrisen. 

Men i stället går finansminister Magdalena Andersson alltså till val på att låtsas kunna trolla. Om Socialdemokraterna vinner väntar en svår svekdebatt.

 

Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång handlar programmet om varför en S-M-regering vore bra för Sverige.

 

Läs mer:

Varför gömmer Magdalena Andersson kostnadsbomben? 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!