Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finansinspektionen måste tvättas – inte sminkas upp

Finansinspektionens lokaler på Brunnsgatan i Stockholm. Problemen har avlöst varandra.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks aktie pressas av penningtvättsutredningar. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regering och riksdag måste ta Finansinspektionens problem på större allvar. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Penningtvätt är en frätande syra i ekonomin. Terrornätverk, kriminella individer och organisationer kan att växa och gro genom att förvandla svarta pengar från exempelvis korruption, narkotikaaffärer, utpressning och våld till vita. 

Det är av största vikt att banker och andra finansiella företag håller rent och inte blir till nyttiga idioter. 

Finansinspektionen (FI) är den myndighet som ska se till att finansvärlden håller sig på tårna. Dessvärre har förtroendet för FI rasat lika dramatiskt som skandalbankernas aktiekurser - av mycket goda skäl. Svenska Dagbladet har granskat myndigheten och avslöjat en rad allvarliga missförhållanden:

Under 2017 och 2018 larmade FI:s dels om fall av misstänkt penningtvätt och terrorfinansiering inom en rad sparbanker, dels om stora hål i Swedbanks och SEB:s skyddnät mot penningtvätt och terrorfinansiering. Experterna ville ha sanktioner men FI:s ledning sade nej, skrev SvD i december 2018. Sanktionerna kokade ner till lite goda råd, frivilliga att följa. Därmed blev också omvärlden ovetande. 

Finansinspektionens internrevision är kritisk

Några månader efter SvD:s granskning, i februari 2019, avslöjade Uppdrag granskning att det förekommit omfattande penningtvätt i Swedbank i närmare tio år. 

Därmed inledde FI stora granskningar av såväl Swedbank som SEB. 

Nu riktar FI:s egen internrevision kritik mot myndighetens penningtvättstillsyn. Bland annat är de flesta av de tolv penningtvättsutredarna nyanställda, har inte fått någon utbildning och det finns ingen systematik i arbetet. 

Detta dussin blåbär ”ska ställas mot de arméer av hundratals experter och jurister som storbankerna har till sitt förfogande, för att inte tala om de stora och sofistikerade resurser som den organiserade brottsligheten besitter”, skriver Andreas Cervenka i Dagens industri.

Lika sent som Finansinspektionen vaknade, öppnade riksdagen ett sömnigt öga. I juni krävde finansutskottet förstärkta åtgärder mot penningtvätt; i torsdags var det riksdagsdebatt. Partierna var rörande överens om behovet av hårdare tag och mer resurser.

Men det räcker inte. Finansinspektionen ter sig dysfunktionell och det finns oroande frågor som måste besvaras. 

FI:s generaldirektör har många vänner

Stämmer de elaka ryktena om att många på FI inte vill gå för hårt åt finanssektorn eftersom de hoppas få ett flashigt jobb där själva? Och hur påverkas FI:s arbete av de många vänskapsband som finns i sektorn? 

Generaldirektör Erik Thedeen har exempelvis fyra privata vänner vars ärenden han inte bör handlägga, enligt ett FI-beslut. En av kompisarna är förre finansmarknadsministern Peter Norman, som tills i våras satt i Swedbanks styrelse. 

Regeringen måste vakna. I september tyckte finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att det var ”på ett sätt bra” att FI:s näst högste chef skulle gå till Handelsbanken. Blåögt är bara förnamnet. (Dagens industri)

Sverige har länge haft en ovanligt stor banksektor som gjort oss sårbara på flera sätt. Bland annat tvingas ju svenska skattebetalare slanta upp när banker krisar. 

Desto konstigare är det att Finansinspektionen inte är vassare. Tiden då Sverige var nästan fritt från korruption är över.