Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fimpa regeringens flummiga rökförbud

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det nya rökförbudet kommer att gälla även utanför restauranger och affärer. Regeringen borde sluta stifta obegripliga lagar. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Våren 2018 levererade Lagrådet tidernas sågning apropå regeringens förslag till gymnasieamnesti för ensamkommande. ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”, löd yttrandet. Gymnasielagen röstades, som bekant, ändå igenom.

Regeringen verkar dessvärre inte ha lärt sig något av kritiken. På måndag träder den nya lagen om rökförbud i kraft. Svenskarna har bolmat färdigt på uteserveringar, perronger och i lekparker. Men inte bara det. Rökning kommer även att förbjudas utanför restauranger och affärer - och det är innehavarnas ansvar att stoppa det. 

Lagrådet dömde ut förslaget som ”mycket tveksamt”. Affärsinnehavare kan rimligtvis inte ansvara för platser som de varken äger eller disponerar, ansåg Lagrådet. Riksdagen klubbade förslaget ändå. 

Orimliga regler

När reglerna nu är på väg att bli verklighet blir det än tydligare hur absurda de är. Företagare som inte har rätt att porta notoriska snattare från sina butiker måste nu se till att ingen röker utanför, men de får inte veta hur långt utanför entrén rökförbudet sträcker sig? Inte ens det ansvariga statsrådet, socialminister Lena Hallengren (S), kunde ge besked när hon intervjuades i P1-morgon. Praxis måste växa fram, var hennes budskap till förvirrade krögare och ordningsvakter. Ministern menar att tjänstemän ska kunna tolka regelverket lite som de vill. 

Affärsidkare får inledningsvis alltså chansa på var gränsen går. Människor riskerar att dömas för att makthavarna inte tydligt vågar sätta ner foten. Det är rent rättsosäkert.

Inte heller ordningsvakter vet hur lagen ska tolkas. Dennis Wessel, ordförande för Sveriges Förenade Ordningsvakter, efterlyser tydligare direktiv. Polisen meddelar samtidigt att de inte kommer att prioritera att ta fast tjuvrökare. Rimligt, med tanke på att man knappt har tid att jaga inbrottstjuvar. Men förtroendet för rättsväsendet lär inte stärkas av att lagstiftaren tar i med hårdhandskarna mot ett relativt futtigt problem som polisen inte har resurser att beivra. 

Farlig rökdebatt

När frågorna blev för svåra i radiointervjun började Hallengren mässa om att rökning är farligt. Socialdemokraterna vill uppenbarligen att den politiska konflikten ska handla om för eller emot rökning. Den absurda utformningen av lagen skymmer dock den viktiga diskussionen om var gränsen mellan den enes rätt att röka och den andres rätt till en rökfri miljö går. 

Serveringspersonal exponeras dagarna i ända för passiv rökning och utsätts därmed för hälsorisker. På en uteservering är visserligen rökmolnet mindre tätt än inomhus, men det eliminerar inte faran. Att riskera lungcancer på jobbet är knappast en sund liberal avvägning. Därför kan inte lagen avfärdas i sin helhet. 

Regeringens klåfingrighet borde dock stoppas utan undantag.