Filippa Reinfeldt
bör sitta i karantän

Foto: Cornelia Nordström

Det brukar skällas på politiker som lever ett arbetsfritt liv på sina fallskärmar. En begränsning av förmånerna har skett och det är utmärkt. Arbetslinjen ska naturligtvis också gälla före detta politiker.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Samtidigt uppstår problem när toppolitiker går mer eller mindre direkt till näringslivet. Deras färska politiska insiderkunskap, utbredda kontaktnät och politiska fingerfärdighet gör dem attraktiva på lobbyistmarknaden eller i "public affairs" som det heter i branschen.

Vårdkoncernen Aleris som ägs av Investor har nu gjort ett riktigt klipp. Filippa Reinfeldt, det tidigare moderata sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, har köpts över av bolaget.

Landstinget i Stockholm är en stor uppdragsgivare åt Aleris. När Filippa Reinfeldt var sjukvårdslandstingsråd drev Aleris bland annat Sabbatsbergs närsjukhus, mängder av laboratorier, rehabkliniker, röntgenavdelningar och mammografiavdelningen på Danderyds sjukhus.

Nu har Reinfeldt plötsligt bytt sida och ska med sin insiderkunskap och sina kontaktytor i det moderatledda landstinget lobba för att Aleris ska kunna sälja ännu mer vårdtjänster till stockholmarna.

Detta är naturligtvis stötande, men i bananrepubliken Sverige finns inga karensregler för toppolitiker. Här kan ett stats- eller landstingsråd på dagen gå till något lukrativt uppdrag i näringslivet.

Ena dagen är jobbet att förvalta skattebetalarnas pengar på bästa sätt, andra dagen är det att maximera inflödet av samma pengar till någon bolagskoncern. Ena dagen handlar det om att skapa konkurrensneutrala regler eller miljökrav för konsumenternas bästa. Andra dagen handlar det om att försöka stoppa eller hitta omvägar runt regelverket.

Man skulle ha kunnat vädja till Filippa Reinfeldts goda omdöme och moral. Det hade varit mer förtroendeingivande om hon hade väntat ett år när det nya jobbet innebär en sådan uppenbar intressekonflikt. I det privata näringslivet är karenstider inte ovanliga för nyckelpersoner, men när det gäller politiker ska medborgarna förlita sig på deras goda omdöme. Det fungerar uppenbarligen inte.

När Anders Borg nyligen gick till Kinnevik kom Göran Persson plötsligt ut som vän av karensregler. Sent ska syndaren vakna; han som hade tio år på sig som statsminister. Dessutom är hycklerifaktorn skyhög. Vem var det som själv snabbt gick till PR-byrån JKL?

Anders Borgs och Filippa Reinfeldts nya uppdragsgivare är offentliga och kända. Vem Göran Persson säljer sina uppdrag till vet vi inte - JKL:s kunder är hemliga.

Socialdemokraterna som motsatt sig karensregler har nu svängt. Civilminister Ardalan Shekarabi vill att frågan - återigen - ska utredas. Det vore välkommet med en snabb lagstiftning eftersom ett nyval stundar. Arbetslösa statsråd och före detta riksdagsledamöter vill efter den 22 mars säkert sälja sitt nätverk och sin lobbyistkompetens.