Feministiskt Initiativ förstår varken ekonomi eller politik

Feministiskt Initiativ presenterade sitt valmanifest i helgen.
Gudrun Schyman är partiledare för Fi.
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gita Nabavi är ny partiledare för Fi tillsammans med Gudrun Schyman
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Man måste tro på jultomten för att tro på Fi:s vallöften. Alla ska få allt de pekar på – och dessutom jobba mindre.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Komma in i riksdagen – Klart vi kan!” skanderade Fi:s nyvalda partiledare Gita Nabavi i helgen som ett eko av Barack Obamas gamla slagord ”Yes, we can!. 

Klyschfesten fortsätter i valmanifestet. ”Med kärleken som drivkraft säkrar vi demokratin,” skriver Feministiskt Initiativ. Ursäkta, men så flummigt brukar inte ens gamla frikyrkotanter uttrycka sig. Hur ska man älska demokratin stark? Krama ett nättroll i sin närhet? Bjuda sin lokale nazist på middag?

Det blir värre. ”Vår vision är tydlig; ett samhälle som ser och omfamnar alla.” Att storebror ser dig brukar beskriva en polisstat. Men i Fi:s ögon är staten omfattande, stor och god. Staten delar ut allt till alla – i lika små kakbitar.

"Klart vi kan!" är Feministiskt initiativs valslogan. Det låter mycket likt Barack Obamas "Yes, we can!" från 2008.
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fi står vänster om V

”Är vår verklighet vävd i rött och blått, eller kan vi med mjuk blick förnimma mer?” frågar berättarrösten i Fi:s valfilm (som i övrigt är renons på all politik). Att Fi skulle vara ett parti som varken är höger eller vänster har dock aldrig varit sant. Den tydliga vänstervridningen var en anledning till att Ebba Witt-Brattström hoppade av redan 2005. 

Den som tvivlar gör klokt i att läsa Fi:s valmanifest och skuggbudget. Ett nytt ekonomiskt system ska skapas, för att omfördela ”makt och resurser från gruppen män till gruppen kvinnor”. Hur? Genom att höja skatterna rejält: bort med jobbskatteavdragen, ränteavdragen, RUT och ROT. Säg hej till köttskatt, förmögenhetsskatt och Tobinskatt. 

Kollektivtrafiken, förskolan, kulturskolan och fritidsverksamheten ska vara gratis. Pensionerna ska höjas kraftigt. Flyktingamnesti, fler kvotflyktingar och förenklade familjeåterföreningar (även där släktskap saknas) öppnar gränserna – men inte för dem som kommer hit för att jobba. 

Stängda BB-avdelningar ska öppnas igen, och det ska bli fler vårdplatser för äldre. Samtidigt ska arbetstiden sänkas från åtta till sex timmar per dag till 2025 – med bibehållen lön. 

I valmanifestet frågar Fi käckt: ”Kan vi räkna? Klart vi kan!” Men svaret på frågan är nej. Ekvationen går inte ihop. 

Politik är att välja

Om man sänker arbetstiden med tio timmar i veckan kommer det att saknas personal i vården, skolan och omsorgen. När Göteborgs kommun testade att införa sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende skenade kostnaderna – men sjukfrånvaron sjönk bara med 0,6 procent. Det går inte att öppna varenda stängd vårdavdelning samtidigt som personalen checkar ut två timmar tidigare.

Feministiskt Initiativ förstår varken ekonomi eller politik. För oavsett vad Olof Palme påstod 1964 är politik inte att vilja. Politik är att välja. De som gör anspråk på att sitta i riksdagen måste erkänna att det finns målkonflikter. Annars blir det bara snömos av slagorden.

Valfilmen avslutas med den grammatiskt nyskapande frågan ”Kan vi ge makten och lika härlighet till alla en evighetens dag?”

Nej, Fi. Det kan ni inte. Var ärliga med det.


Läs också: Fi värnar husdjur mer än hedersutsatta