Angela Merkel och Erna Solberg skyndar långsamt med regeringsombildning. Något för Stefan Löfven och Ulf Kristersson att ta intryck av.
Angela Merkel och Erna Solberg skyndar långsamt med regeringsombildning. Något för Stefan Löfven och Ulf Kristersson att ta intryck av.

Feminist-Löfven bör lära av Merkel och Solberg

Publicerad

Erna Solberg har en ny norsk regering på gång, fyra månader efter valet. I Tyskland skyndar kansler Merkel långsamt. Kanske har vi för bråttom i Sverige.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På fredagen kom underrättelser från Norge - det närmar sig en ny regering. Fyra månader efter valet har statsminister Erna Solberg, Høyre, finansminister Siv Jensen, Fremskrittspartiet, och Trine Skei Grande, Venstre, knåpat ihop grunden till en gemensam plattform.

På söndag säger partistyrelserna sitt. Utgången är inte helt viss, inom Venstre finns stor skepsis mot Frp. Men troligast är att det blir en större regeringsombildning i Oslo nästa vecka.

Tysk regering till karnevalen eller påskharen?

Tyskarna gick till val två veckor efter norrmännen. Där är kansler Angela Merkel, CDU, mycket längre i från att bilda regering. På fredagen meddelade hon att det nu ska inledas förhandlingar om en fortsatt koalition med SPD.

Fast de blir bara av om socialdemokraterna säger ja vid ett extra partimöte 21 januari. Saken är inte biff för det. Själva uppgörelsen - som optimisterna hoppas blir klar före Fashing, karnevalen före fastan - måste också få godkänt av stora partiförsamlingar.

Varken norrmännen eller tyskarna hetsar upp sig över det makliga tempot. Väljare och politiker tycks vara ense om att det är bäst om partierna som bildar regering har kompromissat klart i alla kända och viktiga tvisteämnen innan de sätter sig på taburetterna. 

Om stridsfrågorna är olösta när regeringen träder till riskerar det löpande arbetet att lamslås. 

Dessutom bidrar verkligheten alltid med nya problem som kräver att regeringspartierna enas, fast de har olika utgångspunkter. Flyktingströmmen 2015 blev lika besvärlig för Merkels storkoalition som för den rödgröna regeringen Löfven.

Belgien utan ny regering i 541 dagar

Nederländerna gick till val i mars i fjol. Där tog det 208 dagar, nytt nederländskt långsamhetsrekord, innan Folkpartiets Mark Rutte kunde bilda sin tredje regering. Vice statsministern Kajsa Ollongren är för övrigt även svensk medborgare.

Inget slår dock Belgien, det tog 541 dagar innan kungariket fick ny regering 2011. Varken ekonomin eller välfärdssystemen gick åt skogen för det. 

Sverige ska förstås inte sikta på att slå Belgiens sölighetstal. Men frågan är om riksdagsordningens bestämmelse om att budgeten ska läggas senast den 15 november ett valår är så klok.

I det gamla parlamentariska läget med två block kanske det var en lagom piska för att få koalitionspartier att komma till avslut med förhandlingar och hinna få hjälp av tjänstemannaexpertis med förslagsdetaljer. Men denna mandatperiod har visat att fort kan blir dumt. För alla parter.

Lär av Merkel och Solberg

Först fick Löfven regera ett år med borgerlig budget. Sedan kom Decemberöverenskommelsen, som skulle gälla till 2022. DÖ dog efter nio månader. Därefter har regeringen ägnat sig åt planlöst tuvhoppande. Samma visa fyra år till vore ingen hit.

Svenska politiker talar väl om det livslånga lärandet. Partierna borde lära av Norge och Tyskland - en långsam början leder till ett raskare regeringsarbete när ministrarna väl är på plats.

Läs också: PATRIK KRONQVIST: Vi måste vänja oss vid svaga regeringar 

Norge måste lägga av med sitt oljemissbruk

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag