Fel att skänka andras pengar

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Thomas Doxryd vill göra något för att lindra nöden på Afrikas horn. Det är bra. Men sättet han vill göra det på är olagligt. Doxryd vill nämligen skänka kommunala skattemedel, en krona per invånare i Hallsberg där han är kommunalråd, till Läkare utan gränser.
"Om alla Sveriges kommuner ställer upp på denna utmaning kommer vi att kunna skänka över nio miljoner kronor. Nio miljoner som kan rädda liv. Nio miljoner till våra medmänniskor. Vi måste agera nu", skrev Thomas Doxryd i tisdags i ett upprop till Sveriges övriga 289 kommuner.
Socialdemokraten Doxryd utlovar 15 300 kronor från Hallsbergs kommunala kassa. Struntpengar i relation till den totala budgeten om 660 miljoner kronor. Men lika fullt fullständigt fel. Kommunala skattemedel ska användas för kommunens invånare, och de ska behandlas lika.
Hallsberg ligger inte i Somalia. Hallsberg ligger i Närke. Därför kan medkännande kommunalråd inte agera Afrika­räddare i egenskap av förtroendevalda. Frågan har varit uppe förr, i andra kommuner där politiker har velat samla offentliga godhets­poäng. Efter tsunamin i Asien 2004 föreslog folkpartisten Örjan Ulfshagen i Svedala att fullmäktigeledamöterna skulle avstå sitt nästa sammanträdesarvode och skicka pengarna till Röda Korset.
Kommunjuristen konstaterade kallt att det inte är förenligt med den kommunala kompetensen. Det enda tillåtna utlandsbiståndet är att skänka uttjänt utrustning typ sega datorer, föråldrade rullstolar, och omodern reningsteknik.

Utlandsbistånd är statens sak enligt den uppdelning av ansvar vi har i det offentliga Sverige. Inhemskt bistånd är kommunernas uppgift. När du ser en annons där "biståndshandläggare" sökes handlar det alltså inte om Sidajobb utan om ett kommunalt arbete med att till exempel bedöma vad en sjuk äldre behöver hjälp med hemma och i vilken omfattning.
Just hemtjänsten har det varit lite si och så med i Hallsberg. I fjol drog socialnämnden över budgeten med 16 miljoner kronor och man har diskuterat att lägga över traditionella hemtjänstuppgifter som tvättning på kommunens arbetsmarknadsenhet. Vilket knappast gagnar dem som behöver hjälp, antingen får man fler personer i hemmet eller vänta länge på bortskickad tvätt.
Hallsberg är dessutom en av Sveriges djupast skuldsatta kommuner. Men det kvittar. Inte heller kommuner med lysande ekonomi får skicka sina medborgares skatte­medel till hjälporganisationer.
Förhoppningsvis kan Sveriges övriga kommunalråd lagen bättre än Thomas Doxryd och avvisar hans ut­maning. Om Hallsbergs politiker ändå vill hjälpa de svältande i Afrika kan de ju tillsammans samla ihop motsvarande en krona per invånare av sina skattade hel- och deltidsarvoden. Doxryd tjänar en bra bit över 50 000 kronor i månaden så han torde kunna göra en rejäl insats.
En sådant privat initiativ vore något att utmana andra politiker med. Men kommunens pengar ska gå till kommunens medborgare.
Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag