Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fel att ge amnesti till ensamkommande

Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlar om amnesti för gruppen ensamkommande.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Miljöpartiet vill slänga rättssäkerheten överbord när det gäller ensamkommande. Det vore ett stort misstag. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringspartierna förhandlar hårt om ödet för de tiotusentals ensamkommande som sökte sig till Sverige under flyktingkrisen, hitlockade av gränslösa svenska signaler. Till skillnad från i andra länder gjordes här inga medicinska åldersbedömningar. Migrationsverket ifrågasatte ogärna den ålder som ensamkommande migranter uppgav. Detta trots att så oändligt mycket fanns att vinna på att säga att man var 16 år: bättre levnadsvillkor och nästan garanterad asyl. 

Men verkligheten kom ifatt regeringen och migrationspolitiken lades om. Ålderstester infördes. Handläggningstiderna blev dessutom långa i spåren av det exceptionellt stora mottagandet. 

Miljöpartiet har hela tiden velat göra det lättare för gruppen ensamkommande att få stanna i Sverige. Man har fått igenom den krångliga gymnasieregeln, som i praktiken gör lärare till asyldomare. Nu vill MP att de ensamkommande som har "hunnit bli vuxna" i väntan på asylbesked ska få stanna.

Det låter kanske intuitivt rimligt, men ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det orimligt.

Amnestin vore höjden av orättvisa

Hur ska myndigheterna kunna utröna vilka av de ensamkommande som verkligen var barn 2015 och vilka som uppgav fel ålder? Hur avgör man sådant i efterhand? Det går ju inte.

Alternativet är då att låta alla som uppgav att de var 16 år när de kom få stanna, oavsett sanningshalten. Men det skulle vara höjden av orättvisa. Unga migranter som uppgav sin rätta ålder när de anlände omfattas inte av några amnestiplaner. 

Den 23-åring som ljög om sin ålder skulle få amnesti, den som talade sanning - inte.

Många familjehemsföräldrar, lärare och socialsekreterare har lärt känna ensamkommande unga och berörts djupt av deras öde. Det gör gruppen unik. Men Sverige skulle öppna för en mycket rättsosäker ordning om domslut ignoreras och uppehållstillstånd beviljas på grund av att svenskar har fäst sig vid somliga asylsökande, eller att medier hårdbevakat dem.

Argumentet att ensamkommande bör få stanna för att de har väntat så länge på asylbeslut, och rotat sig, är också skakigt. Många andra asylsökande som kom 2015 har också fått vänta. Det vore dessutom en uppmaning till asylsökande att slänga id-papper och dra ut på asylprocessen, så att tiden hinner gå. 

Dubblera återetableringsstödet

Sverige har, med en huvudlös signalpolitik, en moralisk skuld till dem som kom hit under flyktingkrisen. Ett sätt att gottgöra dem vore att tillfälligt öka återetableringsstödet. Dagens 35 000 kronor är en stor summa, internationellt sett, men säg att den dubblades för dem som kom före den 24 november 2015. Vi kan betrakta det som ett slags skadestånd, som också skyndar på återvändandet.

Men en amnesti vore huvudlös - inte minst signalmässigt. Fler ensamkommande skulle sannolikt söka sig hit, fler fäder skulle dra på sig stora skulder för att kunna skicka en son med smugglare till Sverige. Och om sonen får avslag är det väl rationellt att gå under jorden och härda ut. För det kan ju komma en amnesti till.

Så uppstår en ny svensk skuld.

 

Läs också:

Jan Björklund ska inte avgöra vem som får asyl